Mainos

Liivittömän miehen hyisestä vedestä pelastanut Juha-Matti: "Lapset sanoivat, pelasta mies ensin"

Mikkeliläisen Juha-Matti Murtosen uuden vesijetin testiajo pelasti viisihenkisen veneilyseurueen kylmästä vedestä. Yksi pelastetuista, aikuinen mies, oli vedessä ilman pelastusliivejä ja Murtonen arvelee pelastaneensa tämän hengen.

Murtonen oli eilen Mikkelin sataman liepeillä jetteilemässä kahden alakouluikäisen lapsensa kanssa, kun hän huomasi Kenkävero-ravintolan edustalla kaatuneen huviveneen.

– Lähdettiin lasten kanssa heittämään jetillä vielä yksi kierros. Katsoin, että mikä valkoinen tuolla oikein kelluu. Mentiin lähemmäs ja siellä oli veden varassa kaksi lasta ja kolme aikuista, Murtonen kertaa tapahtumia MTV Uutisten haastattelussa.

"Liivitön ensin"

Murtonen kertoo miettineensä heti, että lapset on saatava kyytiin, pois vedestä. Lapset kuitenkin sanoivat, että ilman pelastusliivejä vedessä oleva aikuinen mies pitää pelastaa ensin.

Murtosen vesijetti on suurempaa mallia, johon mahtuu kolme kyytiläistä. Hänen itsensä ja omien lasten jälkeen tilaa oli kuitenkin vähän. Läpimärät vaatteet ja liivittömän miehen voimien ehtyminen tekivät tilanteesta haastavan.

– Mies oli kaikkein huonoimman näköinen. Hän oli varmaan hörpännyt vettäkin. Yritin saada miestä kyytiin, mutta ei häntä saanut millään nostettua. Mies oli ihan velttona ja vaatteet olivat imaisseet veden eikä hän päässyt kyytiin. Otin sitten miestä niskasta kiinni ja ajettiin lähimpään rantaan.

Murtonen sanoo, että veden lämpötila oli 7-10 asteen välillä eli suhteellisen kylmää. Pelastaja jätti omat lapsensa rannalle ja sai vielä nostettua yhden veden varassa olleista lapsista jetin kyytiin. Sen jälkeen paikalle saapui myös pelastusveneitä.

Henki löysässä

Murtonen arvelee pelastaneensa hinaamansa miehen hengen.

– Miehellä oli farkut jalassa ja takki päällä. Hän oli tosi huonon näköinen. Hyvä, että sain pidettyä miestä kiinni siinä jetin kupeessa.

Murtonen kertoo, että kaatunut vene oli tavallinen tuulilasivene, jossa oli viisikymppinen nelitahti-perämoottori.

– Näin aikaisemmin, kun he ajelivat veneellä. Eivät kylläkään leikkineet eivätkä kikkailleet yhtään. Käytiin kummatkin kierroksella satamassa. He lähtivät ensimmäisenä ajamaan takaisin päin. Minä lähdin jetillä onneksi vielä perässä lasten kanssa. Siinä ei varmasti ollut kuin minuutti väliä.

Liivit päälle!

Sankaripelastuksen tehnyt Juha-Matti kertoo, että pelastetut olivat sanoneet veneen alkaneen kallistua aivan yllättäen. Veneessäolijat olivat yrittäneet hypätä toiselle laidalle, mutta turhaan.

– Kyllä siinä kuitenkin vauhtia oli. Aikamoinen täräys se on ollut. Veneessä ei ollut mitään köyttä, millä olisi voinut hinata. Se yksi liivi ja köysi olivat siellä veneen boksissa. Kyllä kävi aika selväksi, että kyllä liivit pitää päällä olla. Eivät ne siellä boksissa mitään auta, Murtonen muistuttaa.

Murtonen kertoo, että häneltä putosi kaiken keskellä vesijetin avain ja jetti sai kolhuja.

Pelastettujen omaiset ovat jo ottaneet yhteyttä. Paljon muitakin viestejä ja puheluita on tullut.

– Koko porukka on ollut sairaalassa lämpöpeitteiden alla, mutta kaikki on kuulemma hyvin.

Pelastajan kokemuksista kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.