Mainos

Hukkuvan laivakokin hyytävästä vedestä pelastanut Anton: Hyppäsin bokserit ja huppari päällä mereen

Suomalaisen Prima Donna -rahtilaivan yliperämies Anton Tasanen joutui sunnuntai-iltana Ruotsin rannikolla tosipaikan eteen, jonka varalta hän oli harjoitellut vuosia.

Laivassa työskentelevä venäläinen kokki putosi tuntemattomasta syystä pimeään ja hyiseen Itämereen.

– Olin messissä syömässä, kun laivan yleishälytys pärähti käyntiin. Juoksin heti sillalle, missä kippari antoi tiedon, että mies on yli laidan, Tasanen kertoo MTV Uutisille.

"Huusin, että vinssatkaa meidät ylös väkisin."

Miehistö heitti valoilla varustetun pelastusrenkaan heti veteen, ja alkoi kääntää laivaa ympäri. Kaksi miehistön jäsentä kävi pukemaan pelastuspukuja päälleen.

Pelastustöihin valmistautuneet miehistön jäsenet olivat laivan peräosassa. Samaan aikaan keulassa huomattiin, että kokki kelluikin vedessä lähellä keulaa.

– Kokki yritti kiivetä itse köyttä pitkin ylös, mutta häneltä olivat voimat loppu. Huusimme häntä kiinnittämään silmukan ympärilleen, mutta siinä vaiheessa häneltä meni taju ja hän jäi kellumaan veteen kasvot alaspäin.

Vaisto vei mukanaan

Tasanen ei jäänyt odottamaan lisävoimia, vaan toimi tilanteessa vaiston varassa. Hän riisui muut vaatteensa ja loikkasi bokserisillaan ja huppari päällä suoraan mereen.

– Kamppailimme vähän aikaa, kunnes sain meidät silmukkaan. Huusin, että vinssatkaa meidät ylös väkisin.

Tasanen jäi noston aikana puristuksiin, ja häneltä murtui yhdeksän kylkiluuta. Sekä hänet että venäläinen kokki evakuoitiin helikopterilla sairaalaan Ruotsiin.

Anton Tasanen kertoo, että vaikka hätätilanteita harjoitellaan säännöllisesti, kyseessä oli ensimmäinen näin vakava tositilanne. Hänellä on taustaa laivastosta ja meripartiosta, joissa on myös harjoiteltu selviytymistä kylmässä vedessä. Hän arvelee, että vesi oli noin viisiasteista.

– Laskin, että minulla oli korkeintaan kymmenen minuuttia aikaa saada hänet pois. Meillä oli kaksi köyttä vedessä. Jos en olisi saanut kaveria ylös, olisin ainakin itse päässyt pois. Sitä vaan teki, eikä miettinyt paljonkaan, hän kertoo.

Kotimatka häämöttää

Yliperämiehen mukaan vedestä pelastettu kokki oli sairaalaan vietäessä huonossa kunnossa. Hän oli päässyt keskustelemaan kokin kanssa vasta eilen aamulla, sillä tämä oli ollut pitkiä aikoja tajuttomana.

– Hän ei muistanut paljonkaan tapahtumista eikä pelastumistaan tai helikopterimatkaa.

Tasanen saattaa päästä jo tänään pois sairaalasta, sillä murtuneet kylkiluut olivat onneksi ainoat vammat, joita hän san tilanteessa. Edessä on nyt lepoa ja toipumista


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.