Mainos

Jounin suunnitelma: Paraistentie

Kohde sijaitsee 80-luvulla valmistuneessa pienkerrostalossa Helsingin Ruskeasuon rauhallisessa ympäristössä. Asunto on jo rakennusvaiheessaan yhdistetty kahdesta erillisestä, mikä ratkaisu on synnyttänyt avaran ja valoisan, kolmeen suuntaan avautuvan huoneiston. Selkeänä ominaispiirteenä voi pitää myös pintojen hyvää kuntoa. Merkille pantavaa asunnossa on se, että kalustusta ei ohjaile televisio, vaan sen sydämen muodostaa eräänlainen keskustelufoorumi, sohvien muodostama seurusteluryhmä. Kaikki muut tilat ympäröivät tätä ydintä, jopa ikkunoista näkyvä luonto tuntuu ympäröivän sitä. Tällaisen tunnelman ympärille on helppo sisustaa, koska funktiot ovat niin selkeät.

Budjetti on melko pieni, mikä pakottaa keskittymään oleelliseen. Tärkein korjaamista vaativa kohta löytyy märkätiloista. Rikkimennyt peilikaappi ja käsienpesuallas pistävät silmään muuten hyväkuntoisissa tiloissa. Koska kyseiset tilat ovat materiaaleiltaan selkeät ja konstailemattomat, päätän jatkaa samaa linjaa. Allaskalusteiksi ehdotan Ikean valkoisia allaskaappeja valkoisilla allastasoilla. Näin saadaan tiloihin myös aina tarpeellista säilytystilaa. Samalla uusitaan hanat sekä vesilukot. Peilikaapit saavat olla malliltaan yksinkertaiset; etupinta pelkkää peiliä, pienet vetimet ja hyvä valo.

Toinen kohta, jolla asunnon käytettävyyttä (ainakin pimeään vuodenaikaan) parannetaan, on olohuoneen kattosähkörasioiden varustaminen plafondeilla. Kyseisessä katossa on kolme sähköpistettä, joissa yhdessä on hankalassa kohdassa riippuva riisipaperivalaisin ja kaksi muuta toimii koriste-esineiden ripustuskohtina. Plafondit sopivat monentyyppiseen kalustukseen ja antavat tarvittaessa hyvän yleisvalon.

Loppu on pääasiassa siivoamista sekä kalustuksen tarkentamista, joka ainakin näin televisio-ohjelmassa on helppoa. Asunnossa on paljon puisia Lundian hyllykköjä. Ne pitäisi perusteellisesti käydä läpi. Kirjat ovat ok, samoin valikoitu joukko koriste-esineitä. Liian suuri henkilökohtaisten esineiden määrä herättää kuitenkin helposti sekavan vaikutelman, jota tulisi asunnon myyntitilanteessa välttää. Kaikki purkit ja purnukat kylpyhuoneista viedään vintille myynnin ajaksi ja esille laitetaan puhtaat, värikkäät, samaa sarjaa olevat pyyheliinat.

Työhuone on kaaos. Hyllyköt vyöryvät joka seinällä ja ehdotankin ulkoseinällä olevan poistamista ja korvaamista kahden nojatuolin, pikkupöydän ja jalkalampun ”lepohetkellä”. Kulman ikkuna tulee hyllykköjen vähentämisen myötä paremmin esille, joten vaihtaisin siihen astetta näyttävämmät verhot.

Asunnossa on paljon mattoja. Yhtäältä ne antavat viestin lattioiden olettavasta hyvästä kunnosta, mutta toisaalta niiden sekalaisuus ja luonteettomuus syövät huoneista ryhtiä. Makuuhuoneeseen laittaisin verhojen sävyyn sopivan sinisen yksivärisen maton ja olohuoneeseen sohvakaluston alle kontrastia tuomaan sammaleenvihreän yksivärisen maton.

Vierashuoneen sohva on muodoltaan löysä ja huoneen kalustus on syntynyt tarpeesta. Tunnelmaa sisustuksesta on vaikea löytää. Modernimpi sohva tai kaksi nojatuolia parantaisi ilmettä mojovasti. Jalkalamppu toisi tilaan vertikaalin elementin, joka ryhdistää.

Parvekkeille antaisin eri ”käyttötarkoitukset”. Isomman kalustaisin oleskelukäyttöön; lattialle sisal-matto, istuinryhmä, kukkia ruukuissa. Pienemmästä parvekkeesta tekisin jumppapaikan. Betonin päälle sinnekin laittaisin sisal-maton tai vastaavan. Kuntopyörän, -pallon ja muut asukkaan liikunnalliset välineet sijoittaisin tänne.

Varsinaista maalaustyötä ei tähän asuntoon tehdä. Kaikki seinät ovat valkoisia ja saavat sellaisina pysyäkin. Mikäli paikattavaa löytyy, se tehdään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.