Mainos

Joulurauhan julistaja muistelee: "Pelkäsin pergamentin puolesta"

Joulurauhan julistus on monessa kodissa kuin katkaisimen kääntö. Naks: joulu alkaa, kun tutut rivit on taas luettu Brinkkalan talon parvekkeella, ja Turun Vanha Suurtori alkaa tyhjentyä ihmisistä.

Nykyisin joulurauhan alkamisesta ilmoittaa Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Hänen ensimmäisellä kerrallaan vuonna 2013 satoi vettä.

– Pelkäsin pergamentin puolesta. Ei se muutamassa minuutissa ehtinyt silti kummemmin vettyä, ja muste pysyi hyvin kiinni. Kuivana pergamentti rapisee, mutta silloin se oli imenyt niin paljon kosteutta ettei hetkeen rapissut, Akkanen kertoi.

Pergamentti on vuodelta 1956. Se pohjautuu tekstiin, joka kirjoitettiin Turun palon tuhottua aiemman tekstin 1827.

– Turun maistraatin sihteerin ulkomuistista lumppupaperille kirjoittama teksti on tallella kaupungin arkistoissa. 

Virkamiehen virkatyö 

Joulurauhan lukee kaupungin virkamies. Lukijan vaihtamistakin on mietitty, kertoo tietokirjailija Tapani Kunttu. Hän osallistui joulurauhasta kertovan tuoreen kirjan tekemiseen.

– Välillä on ollut puolivirallisia puheita, että pitäisikö lukijaksi vaihtaa kaupunginjohtaja tai joku valovoimainen julkisuuden henkilö. Nykyinen tapa on kuitenkin luontevampi.

Vaikkapa kansainvälinen jääkiekkosankari tai oopperadiiva ei olisi Kuntun mielestä sovelias vaihtoehto. Hän ja Akkanen korostavat, että Turun kaupunki julistaa joulurauhan, ja kaupungin virkamies vain välittää sanoman tiedoksi kaikelle kansalle.

Kunttu kertoo, että vuonna 1983 alkaneet suorat televisiolähetykset olivat vaarassa loppua lyhyeen.

– Kriittisin paikka oli 1988, kun Ylen tv-uutiset lopetti tilaisuuden välittämisen. Ylen ykköskanava otti kuitenkin vastuun lähetyksestä. Yhtä lailla ideoitiin, että lähetys tulisi välillä jostain toisesta kaupungista.

Kunttu toteaa, että Turku on joulurauhan suhteen ainutlaatuinen. Perinne ulottuu 1300-luvulle.

Joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935. Aattoillan televisiouutisissa julistusta alettiin näyttää kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Tällä vuosikymmenellä julistusta on seurannut Finnpanelin mukaan enimmillään yli miljoona katsojaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.