Mainos

Kuvat: Joulurauha julistettiin Turussa – lue sanasta sanaan

Joulurauha julistettiin Turun Vanhalla Suurtorilla tänään kello 12. Joulurauhan julistuksen luki Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen Brinkkalan.

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä aina 1300-luvulta lähtien. Julistamisen perusteet löytyvät Raamatusta, Enkelien maassa -kehotuksesta jouluyönä.

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asiainhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.”

Joulurauha julistettiin Brinkkalan talon parvekkeelta Turusta ensimmäisen kerran 1200-luvun lopulla. Vaikka itsenäinen Suomi oli silloin vasta oraalla, julistus tapahtui todennäköisesti niin ruotsiksi kuin suomeksikin.

Rauha on jäänyt vuosien varrella julistamatta vain muutaman kerran. Näin tapahtui muun muassa vuonna 1917, kun Turussa oli miliisien kapina ja Brinkkalan talon parvekkeelle oli asemoitu konekivääri.

– Viimeksi se jäi julistamatta jouluna 1939 talvisodan aikaan. Silloin pelättiin, että kaupungin keskustaan kokoontunut suuri väkijoukko olisi ollut liian houkutteleva maalitaulu venäläisille pommikoneille, dosentti Tuomas Heikkilä kertoi MTV Uutisille vuonna 2015.

Tuntuvat turvatoimet

Vuonna 2016 joulurauhan julistuksen turvatoimia kiristettiin. Niiden lisäämisen taustalla olivat muun muassa Euroopassa koetut terrori-iskut, joissa yleisöjoukkoon oli ajettu kookkailla ajoneuvoilla.

Lounais-Suomen poliisista kerrottiin jouluaattona STT:lle, että joulurauhan julistuksen turvatoimet pidettiin tänä vuonna samalla tasolla kuin viime jouluna. Esimerkiksi Turun keskustan Uudenmaankatu suljettiin tapahtuman ajaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.