Joulukuussa 2014 Susanna romahti, eikä ole vieläkään täysin toipunut: "Työuupumuksesta oli pitkään jo merkkejä, mutta niitä ei hyväksynyt"

11:17
Ex-suorittajat kertovat: Tällainen on työuupuneen painajainen

Susannan voimat loppuivat joulukuussa 2014, ja toipuminen jatkuu edelleen.  Miten työuupumuksen voisi tunnistaa, ja miten siitä toivutaan?

Loma on akkujen lataamisen ja levon aikaa, mutta työuupumuksesta kärsivän akku saattaa olla loman tullen jo täysin tyhjä. Palautuuko silloin lomankaan aikana? Työuupumuksesta keskusteltiin Huomenta Suomessa maanantaina.

Romahdus 2,5 vuotta sitten

Porilaiset Laura Ruotsalainen ja Susanna Tiljander perustivat Facebookiin Ex-suorittajat -nimisen sivun, jossa halusivat jakaa kokemuksia työuupumuksesta. Lauralle romahdus tuli 2,5 vuotta sitten.

– Tein vähän liikaa töitä ja meni muutenkin aika lujaa. Yksi sunnuntai-ilta soitin sitten äidille normaalisti kuulumisia ja sitten huomasin itkeväni puhelimeen, että nyt en jaksa enää, Laura muistaa.

"Keho alkoi reagoida, mutta sen aina ohitti"

Susannan voimat loppuivat joulukuussa 2014 ja toipuminen jatkuu edelleen. Päivät olivat suorittamista, vaikka Susanna muisti pitää tauot ja lopetti työt aina neljältä.

Silti kova tahti sai lopulta kiinni ja 11 vuoden työtahti kostautui.

– Työuupumuksesta oli pitkään jo merkkejä, mutta niitä ei hyväksynyt. Keho alkoi reagoida, mutta sen aina ohitti, Susanna sanoo.

Laura ja Susanna. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Työuupumus oireilee monilla tavoilla. Laura alkoi unohdella sanoja, hän oli itkuinen ja kiukkuinen. Illalla nukkumaanmeno venyi, jotta huomista päivää voisi vielä hetken lykätä. Aamulla töihin lähteminen oksetti.

Myös työn ilo katosi.

– Sen huomasi jälkeen päin, että kun tuli onnistumisia, ei niistä jaksanut iloita. Lähdettiin vain tekemään seuraavaa, Susanna kuvaa. 

"Sitä vain makasi peiton alla ja itki"

Romahduksen hetkellä voimat lähtivät kehosta täysin. Ensimmäiset päivät työterveydessä käynnin jälkeen Laura oli "kuin 40 asteen kuumeessa".

– Sitä vain makasi peiton alla ja itki, hän kuvailee.

Toipuminen on ollut pitkä tie.

– On hirveän tärkeää, että työnantaja ottaa vastuuta, mutta että myös itse ottaa sen vastuun, Laura sanoo.

– Siinähän on hirveä häpeän tunne, kun jäät sairaslomalle työuupumuksen takia. Että mitä muut ajattelevat, mitä työyhteisö ajattelee? Kehtaanko mennä enää takaisin töihin? Siinä on hirveä tunnemylläkkä, kun olet kotonasi yksin peiton alla, Susanna sanoo.

Miten työuupumus oireilee, ja miten siitä oikeasti toivutaan? Katso keskustelu videolta!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja