Paukkupakkasia ja mustaa maata – näin rajusti jouluaaton sää on vaihdellut Suomessa

Pohjoisen menoliikenteessä on tänään syytä varautua lumisateeseen – Meteorologi kertoo, onko eteläisessäkin Suomessa jouluna lunta 3:26
Katso joulun menoliikenteen sää yllä olevalta videolta!

Suomessa on vuosikymmenten aikana koettu sään puolesta hyvin erilaisia jouluaattoja. Kokosimme havainnot kolmelta paikkakunnalta, jotka sijaitsevat eri leveyspiirillä.

Tilastot perustuvat viimeiseen 39 jouluun, mikäli muuta ei erikseen mainita. Tilastot ovat peräisin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Lumipeite

Helsingissä jouluaattona on viimeksi ollut lunta kaksi vuotta sitten, kun lumensyvyys oli viisi senttiä. Viimeisen kymmenen jouluaaton aikana lunta on pääkaupungissa ollut maassa neljä kertaa.

Vuonna 2010 lunta oli maassa lähes puoli metriä. Kymmenen vuoden ajanjaksolla Helsingissä on ollut sateeton joulu vain kaksi kertaa.

Jyväskylän korkeudella Keski-Suomessa valkea joulu on varsin tavanomaista. Vuodesta 1981 lähtien vain neljä kertaa maa on ollut Jyväskylässä lumeton jouluaattona. Eniten lunta on ollut vuonna 1987, 48 senttiä. Viimeksi musta joulu on ollut Jyväskylässä vuonna 2013.

Rovaniemen korkeudella luminen jouluaatto lienee lähes varmaa. Kertaakaan vuodesta 1981 lähtien Rovaniemellä ei ole koettu yhtään lumetonta aattoa. Vähiten lunta on ollut vuonna 2006, viisi senttimetriä.

Tyypillisesti pohjoisessa on lunta jouluaattona lähes 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5-10 senttiä, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen sivuilla.

Sodankylässä lunta on ollut maassa mittaushistorian jokaisena aattona.

Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin viemässä alkutalven lumitilannetta heikommaksi.

Lämpötilat

Helsingissä jouluaattojen kylmimmät lämpötilat ovat tavallisesti pakkasen puolella. Tarkastelujaksolla vuodesta 1981 alkaen kylmintä on ollut vuonna 2010, jolloin myös lumipeite oli vahva. Silloin vuorokauden kylmin lämpötila oli -22,4 astetta. Vuorokauden ylinkin lämpötila oli vain -13,4 astetta.

Jyväskylässä aaton lämpötila on ollut alimmillaan yleensä pakkasella. Kylmintä tarkastelujaksolla on ollut vuonna 1995, jolloin elohopea tippui peräti -29 asteeseen.

Lämpimintä Jyväskylässä on ollut vuonna 2006, jolloin lämpömittari näytti 5,5 astetta plussan puolella.

Rovaniemellä lämpötilat käyvät harvoin aattona nollan yläpuolella. Jouluaaton lämpimin keli oli vuonna 1994, jolloin korkeimmillaan mitattiin 1,8 asteen lämpötila. Kylmintä tarkastelujaksolla on ollut vuonna 2001, jolloin aaton lämpötila oli alimmillaan -27,1 astetta.

Alin lämpötila joulun tienoilla on mitattu Sodankylässä vuonna 1947, peräti -43 astetta.

Vuonna 2006 oli puolestaan yksi lauhimmista jouluista, kun Ahvenanmaalla mitattiin 8,9 astetta ja Manner-Suomessakin 8,3 astetta.

Myös vuonna 2011 joulunaika oli poikkeuksellisen lauha. Joulunajan ylin lämpötila, 9,9 astetta, mitattiin tapaninpäivänä Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella.

Sää tänä jouluna

Tänä jouluna kulkee Vaasa-Joensuu -akselilla. Myös kaakossa on mahdollisuus valkeaan jouluun.

Lämpötila puolestaan laskee jouluaattona koko maassa ja etelässäkin ollaan nollan paikkeilla. Joulupäivän pohjoisessa voidaan mitata yli 30 pakkasasteen lukemia. 

Lue myös:

    Uusimmat