Mainos

Joulu pitää pintansa maallistumisesta huolimatta

Vaikka suomalainen yhteiskunta on maallistunut voimakkaasti viime vuosikymmeninä, on joulu säilyttänyt asemansa yhtenä vuoden kohokohdista.

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen selittää joulun horjumatonta suosiota sen monipuolisilla perinteillä.

- Kaikki joulun perinteistä ei liity uskontoon, vaan ne tulevat laajemmalta. Näin esimerkiksi kirkosta vieraantuneille löytyy omat perinteensä, jotka ovat vielä säilyneet, Salminen selittää.

Nykyihmisellä tuntuu olevan tarve yhdistellä useammanlaisista perinteistä itselleen sopivia yhdistelmiä. Tämä näkyy Salmisen mukaan myös esimerkiksi pyhäinpäivän vietossa, jossa perinteisen kirkkopyhän rinnalle on pesiytynyt riehakas halloween.

Tarve aikalisälle

Joulun suosiota selittää Salmisen mukaan myös sen ajoittuminen. Pimeä vuodenaika ja vuoden vaihtuminen luovat Salmisen mukaan tarvetta jollekin erityiselle.

- Tämä on taitekohta, jossa on selkeästi tarve jonkinlaiseen rauhoittumiseen ja vetäytymiseen. Siinä joulu puolustaa paikkaansa olkoon joulun sanoman merkitys mikä hyvänsä, Salminen arvioi.

Tavoista pidetään kiinni

Joulun vietossa näkyy selvästi myös ihmisen tarve pitää vanhoista tavoista kiinni.

- Se näkyy esimerkiksi siinä, että joulukirkossa käydään, vaikka sen henkilökohtainen merkitys ei olisikaan niin suuri.

Joulu onkin viettotapoineen muuttunut Salmisen mukaan ajan mittaan uskonnollisesta juhlasta kulttuuriperimäksi, jossa uskonnollista sisältöä ja kulttuurisia elementtejä on mahdoton erottaa toisistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.