Jotkut saavat flunssan helpommin – tästä se johtuu!

Etenkin talvisin tuntuu, että flunssakausi runtelee Suomea jatkuvasti. Tuoreen tutkimuksen mukaan syy siihen, että toiset yksinkertaisesti sairastuvat helpommin flunssaan, on löytynyt.

Joskus tuntuu siltä, että jotkut sairastuvat flunssaan helpommin kuin toiset. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että jo DNA voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti sairastuu flunssaan.

Carnegie Mellonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jo kromosomien osien, telomeerien lyhyys on yhteydessä alttiuteen sairastua flunssaan. Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo ihmisen DNA määrittäisi tällöin sen, kuinka helposti sairastuu esimerkiksi tavanomaiseen flunssaan.

Tutkimuksessa flunssan tarttumista testattiin altistamalla 152 tervettä 18–55-vuotiasta aikuista rinovirukselle. Viruksen tarttumista seurattiin eristämällä tutkimukseen osallistuneet aikuiset viideksi päiväksi.

Lyhyiden telomeerien on aiemmissa tutkimuksissa todettu altistavan ikääntymiseen liittyville sairauksille, syövälle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Lyhyet telomeerit ovat yhteydessä heikentyneeseen immuunipuolustukseen ja rokotusten jälkeen lyhentyneiden telomeerien on todettu vaikuttavan negatiivisesti myös vasta-aineiden tuotantoon.

Lue myös:


AVA / Heli Kuitunen

Lähde: Huffingtonpost, Lääkärilehti, JAMA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja