Jos turisti ei mene pakolliseen koronatestiin, voi hän saada sakon – Visit Finlandin mukaan se on Suomelle "mainehaitta"

Matkailurajoitukset kevenivät – Kuinka pian turismi Suomeen elpyy? 9:21
Matkailurajoitukset kevenivät – Kuinka pian turismi elpyy?

Keventyneet maahantulosäännöt eivät enää tätä turismikesää pelasta, Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari arvioi.

Matkustusrajoitukset kevenivät eilen. Nyt liikenne EU- ja Schengen-maista on sallittua, jos on joko saanut kaksi koronarokoteannosta tai sairastanut koronan viimeisen puolen vuoden aikana. 

Jos kumpikaan ehto ei täyty, on luvassa yksi tai useampi pakollinen koronatesti etukäteen, rajalla tai Suomeen saapumisen jälkeen.

Koronatestistä kieltäytymisestä voi seurata sakkorangaistus. Tämä on ”mainehaitta” Suomelle, väittää Visit Finlandin johtaja Kristiina Hietasaari.

– Se on vähän sellainen ”älkää tulko tänne, kiitos”, Hietasaari sanoo.

Yleisesti ottaen Suomea kuitenkin pidetään Hietasaaren mukaan monella tapaa ihanteellisena korona-ajan matkailukohteen.

– Suomeen uskotaan. Täällä ei ole ruuhkia tai jonoja, hän toteaa.

Tätä kesää ei enää pelasteta

Matkustusrajoitusten lieventämistä on Visit Finlandissa odotettu. Ihmeitä niiltä on kuitenkin turha odottaa, Hietasaari arvioi.

– Isossa mittakaavassa kesää ei pelasteta. Jokainen tulija on äärimmäisen tärkeä asiakas. Käytännöt vaihtelevat eri maissa. Vaikka Suomeen voikin tulla, niin kotiinpaluu ei välttämättä ole kovin yksinkertaista, Hietasaari muistuttaa.

Käynnissä oleva kesä on Helsingissäkin ollut tavallista vuotta hiljaisempi, kertoo Helsinki Help -matkailuneuvoja Maisa Keski-Nisula.

– Viime vuoteen verrattuna kuitenkin paljon vilkkaampaa. Kansainvälisiä matkailijoita on päivä päivältä enemmän. Ihmisten halu ja tarve matkustaa ovat kasvamassa, Keski-Nisula sanoo.

Ulkomaalaiset turistit ovat Keski-Nisulan mukaan ihmetelleet Helsingissä esimerkiksi sitä, onko maskin käyttö pakollista vai ei. 

Samaten ravintolarajoitukset ovat hämmentäneet. Aina ei turistien mielestä ole ollut kovin selvää, kuinka paljon kuhunkin ravintolaan asiakkaita voidaan ottaa.

Lue myös:

    Uusimmat