Matkustusrajoitukset keventyivät uuden maahantulomallin myötä – "Vielä on matkaa siihen, mitä matkustajamäärät olivat ennen pandemiaa"

MTV lentokentällä: Sisärajavalvonta Suomessa on päättynyt – näin lievennykset näkyvät rajalla 5:38
Katso video: Sisärajavalvonta Suomessa on päättynyt – näin lievennykset näkyvät rajalla

Koronapandemian vuoksi säädetyt matkustusrajoitukset ovat keventyneet tästä päivästä alkaen, kun maahantulorajoitukset sisärajoilla poistuivat. Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muun Schengen-alueen välistä liikennettä, eli liikenne EU- ja Schengen-maista on sallittua.

Vastuu näistä maista saapuvien maahantulosta siirtyy rajavartiolaitokselta terveysviranomaisille.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset jatkuvat yhä useiden maiden kohdalta. Suomeen voi kuitenkin saapua kaikista maista vapaasti ne henkilöt, joilla on hyväksytty todistus saadusta koronarokotesarjasta.

Finavian vastaava johtaja Jani Elasmaa arvelee matkustajamäärien hiljalleen kasvavan.

– Meillä on tänään noin kymmenentuhatta matkustajaa lentoasemalla. Tämä on varmaan se päivittäinen luku, jota odotetaan tällä viikolla. Vielä on matkaa siihen, mitä matkustajamäärät olivat ennen pandemiaa, Elasmaa kommentoi.

– Silloin Helsinki Vantaa-lentokentän läpi kulki päivittäin noin 70 000 matkustajaa.

Elasmaa uskoo matkustamisen sujuvan suhteellisen vaivattomasti, sillä lentokentällä on varauduttu uuteen malliin.

– Varmasti tämä uusi maahantulomalli aiheuttaa tilapäisiä ruuhkia terminaalissa, koska matkustajien koronatodistukset ja henkilötiedot tarkastetaan. Olemme kuitenkin lisänneet lentoasemalla näitä tarkastuspisteitä ja henkilökuntaa auttamaan matkustajia näissä tilanteissa, Elasmaa sanoo.

Elasmaa suosittelee käyttämään FinEntryn palvelua, jossa matkustajan henkilötiedot saadaan etukäteen talteen. Silloin matkustajan ei tarvitse täyttää tietoja tarkastuspisteillä erikseen.

– Se nopeuttaa prosessia paljon, Elasmaa toteaa.

Elasmaa ei usko, että aika Helsinki-Vantaan lentokentältä keskustaan kestää merkittävästi pidempään toimien takia.

– Ennen kaikkea matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen aikaa nyt uuden mallin käyttöönoton myötä.

Elasmaa arvelee lentojen EU- ja Schengen-maista lisääntyvän ja toivoo matkustuksen elpyvän. Sillä olisi vaikutus myös alan työllisyyteen.

– Pandemia on koetellut matkailualaa kovasti. Toivottavasti uudet säännökset ja rajoituksien poistumiset edesauttaisivat tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat