"Jos saisin sut henkilökohtaiseks seksileluks" – oppilaille viestitellyt opettaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi maanantaina ehdolliseen vankeuteen 40-vuotiaan miesopettajan, joka oli muun muassa lähetellyt seksuaalissävytteisiä viestejä lukioikäisille oppilailleen.

Mies työskenteli tekojen aikaan määräaikaisena musiikinopettajana Kaarinan lukiossa. Oikeuden mukaan mies loi erityisen luottamuksellisen suhteen osaan oppilaista olemalla heihin tiiviissä puhelin- ja viestiyhteydessä.

Joillekin oppilaille mies ryhtyi lähettämään seksuaalissävytteisiä viestejä. Yksi oppilaista kertoi puhuneensa miehen kanssa päivittäin vuosina 2016–2017.

–  (Tuomittu) oli kertonut hänen olevan seksikäs tapaus, yllyttänyt häntä pukeutumaan ilman liivejä, yllyttänyt lähettämään kuvia, todennut, että oppilas näyttäisi vielä paremmalta ilman paitaa sekä todennut toivovansa, että saisi oppilaan pariksi päiväksi henkilökohtaiseksi seksileluksi, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

"Tarkoituksena kohottaa oppilaan itsetuntoa"

Oikeudessa mies kiisti osan viestittelystä. Toisten viestien sävy oli hänen mielestään ymmärretty väärin.

Mies oli esimerkiksi sanonut yhdelle oppilaistaan Snapchat-keskustelussa, että "oot oikeasti tosi tosi seksikäs tapaus". Miehellä ei kertomansa mukaan ollut asiassa mitään taka-ajatuksia, vaan viestin tarkoituksena oli ainoastaan kohottaa oppilaan itsetuntoa.

Miehellä oli suosikkioppilaita, joille hän muun muassa antoi merkintöjä kursseista, joita oppilaat eivät olleet oikeasti suorittaneet. Oppilaiden mukaan mies myös vei heitä anniskeluravintoloihin ja tarjosi heille alkoholia. Osa oppilaista ei ollut täysi-ikäisiä tapahtuma-aikaan.

Rehtori antoi miehen jatkaa opetusta

Osa toisista opettajista ja oppilaista kummasteli miehen toimintaa. Vuonna 2017 mies oli kahteen kertaan rehtorin puhuttelussa, mutta rehtori katsoi, että mies pystyi jatkamaan tehtävässään.

Joulukuussa 2017 joukko oppilaita laati kirjeen miehen toiminnasta ja toimitti sen suoraan koulun johtoportaaseen rehtorin ohi. Oppilaita auttoi koulun naispuolinen opettaja, jonka kanssa miehellä oli huonot välit.

Oikeuden mukaan mies syytti naisopettajaa siitä, että abiturientit eivät saaneet olla mukana koulun musikaalissa. Mies oli muun muassa sanonut, että oppilaiden ei pitäisi mennä naisen tunneille ja että oppilaiden pitäisi kerätä nimilistaa, jota voitaisiin käyttää naista vastaan.

Keväällä 2017 naisen opettamisesta tehtiin valitus, joka johti hänen poistamiseensa koulun musikaalitiimistä.

Oikeuden mukaan oli selvää, että mies oli mustamaalannut toista opettajaa vahingoittamistarkoituksessa.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 40 päivän ehdolliseen vankeuteen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Mies kiisti syytteen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja