"Jos lihavat ihmiset todella haluaisivat laihtua, he pystyisivät siihen" – lääketieteen opiskelijoiden suhtautuminen ylipainoon hämmästyttää

Saksalaisen Tübingenin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa on todettu, että lääketieteen opetuksessa olisi syytä kehittää ylipainoisten potilaiden kohtaamista. 

Tutkijat tarkkailivat yli 200 lääketieteen opiskelijan toimintaa näiden hoitaessa 13 potilasta, jotka oli puettu näyttämään ylipainoisilta. Opiskelijoiden havaittiin muita useammin suhtautuvan ylipainoisiin potilaisiin syyttävästi. 

– He käyttävät vähemmän aikaa konsultointiin ja selittämiseen ja syyttävät potilaan ongelmista ja oireista painoa muiden tekijöiden sijaan, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Teresa Lode

Sekä opiskelijat että potilaat ja opettajat vastasivat potilaskohtaamisen jälkeen kyselyyn, jossa esitettiin väitteitä ylipainoon liittyen.

– Jos lihavat ihmiset todella haluaisivat laihtua, he pystyisivät siihen, kuului eräs väittämä. 

– Lihavilla ei ole tahdonvoimaa, esitti toinen. 

Opiskelijat olivat muita vastaajia taipuvaisempia olemaan samaa mieltä väittämien kanssa. 

Tulokset tuohduttavat

Ylipainojärjestö National Obesity Forumin puheenjohtaja Tam Fry on tutkimuksen tuloksista järkyttynyt. 

– Tutkimuksissa ilmenee jatkuvasti odottamattomia tuloksia, mutta kuka olisi arvannut, että opiskelijoiden asenteet olisivat noin kauheat, Fry kommentoi. 

– Heidän jos kenen tulisi tietää, että lihavuudelle altistavia lääketieteellisiä tekijöitä on useita – geneettisiä, aineenvaihdunnallisia ja psykologisia. 

Lode ja muut uskovat, että lääketieteen opetuksessa olisi tarpeen käyttää "lihavuuspukuja" tai muita apuvälineitä, jotta opiskelijat oppisivat hoitamaan potilaita tasa-arvoisemmin. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Daily Mail, BMJ Open

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja