Jos kompastut Suomessa fossiiliin, olet onnekas: "Se on sattumaa, kuin kalastamista, todella jotain erityistä"

Suomessa fossiilin löytäminen on harvinaista, mutta ei tavatonta. Parhaat mahdollisuudet fossiilin löytämiseen ovat Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen länsirannikolla.

MTV Uutiset kertoi 9-vuotiaasta yhdysvaltalaispojasta, joka kompastui juostessaan fossiiliin New Mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Nuoren yhdysvaltalaispojan kompastuminen johti lähes ehjän 1,2 miljoonaa vuotta vanhan mastodontin kallon löytymiseen. 

New Mexicossa fossiiliin kompastuneen pojan tarina ei hätkähdytä fossiilitutkijaa. Krögerin mukaan fossiilin löytäminen ei ole täysin tavatonta Suomessakaan.

Myös Suomessa fossiiliin voi hänen mukaansa jopa kompastua, tosin ei suoraan fossiiliin, vaan kiveen, joka pitää fossiilia sisällään, kertoo Helsingin yliopiston paleontologisten kokoelmien FT intendentti Björn Kröger.

– Kyllä ehdottomasti voit kompastua tai törmätä kiveen, joka sisältää fossiilin Etelä-Suomen länsirannikolla, Turun alueella tai Ahvenanmaalla.

Muualla enemmän fossiileja

Suomesta fossiilin löytäminen on kuitenkin paljon harvinaisempaa kuin esimerkiksi muista pohjoismaista.

– Hyvin hyvin epätavallista. Mahdollisuudet ovat pienet, mutta jos löydät jotain, se on todella jotain erityistä, Kröger sanoo.

– Jos menen Viroon, tiedän että löydän fossiileja. Tarvitaan vain aikaa. Suomessa se on sattumaa, kuin kalastamista.

Fossiilien vähyyden Suomessa selittää meren ja maan ero. 450 miljoonaa vuotta sitten Ahvenanmaa oli meren peitossa. Muu Suomi oli maata ja nykyisen Etelä-Suomen länsirannikko oli tuolloinkin rannikkoa.

– Ei ollut puita, ei edes kaloja. Ainoat eläimet, jotka ovat säilyneet, ovat uivia mereneläviä, kuten Nautilus, joita meressä elää vielä tänäkin päivänä, Kröger kertoo.

Ainoat elävät olennot elivät merissä, joten fossiilit ovat muodostuneet silloisen merenpohjaan. Täten fossiileja löytää enemmän esimerkiksi Virosta, Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta, jotka olivat tuolloin merenpohjaa.

Jääkausi tehnyt tuhoja

Kröger esittelee maapallon elämää miljoonien vuosien ajalta. Kaiken aikaa, kun useat maat ovat olleet merenpohjaa, Suomi on ollut maata.

– Se tarkoittaa sitä, että kaikkina näinä miljoonina vuosina vesi ja sää on murskannut kaiken pois. Sen takia Suomessa on hyvin vanhoja kiviä, mutta kaikki kivet ovat liikkuneet.

Kun kaikki kivet ovat liikkuneet, tarkoittaa se Krögerin mukaan sitä, että on erittäin harvinaista löytää kiveä sen alkuperäiseltä paikaltaan.

– Jääkausi on liikuttanut kiviä ja murskannut niitä. Fossiileja voidaan löytää vain siirtolohkareista ja niitä on vaikea löytää, koska ne ovat muiden kivien seassa.

Suomalainen fossiili on arvokas

Tutkijoille Suomesta löytyvä fossiili on kuitenkin harvinainen ja arvokas, koska niitä löytyy niin vähän. Fossiili kertoo miljoonien vuosien takaisesta elämästä Suomen lähiympäristössä.

– Löydät fossiileja esimerkiksi Ruotsista, mutta et Suomesta. Sen takia on erityistä, jos löydät fossiilin Suomesta, koska se kertoo sinulle jotain, miltä tuona aikana näytti hyvin lähellä maata.

– Löydät fossiileja muualta helpommin, kuten Ruotsista. Sen takia Suomesta löydetty fossiili on erityinen, koska se kertoo jotain, miltä tuona aikana näytti hyvin lähellä maata.

Lisäksi Ahvenanmaalta löytyvät fossiilit ovat Krögerin mukaan mielenkiintoisia, koska rannikolla vesi on ollut matalampaa, kuin muualla.

– Suomi on kiinnostava, koska yleensä vesi on ollut syvempää, mutta Ahvenanmaalla ei. 

Lue myös:

    Uusimmat