Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä antaa kevään yo-kokelaalle yksinkertaisen neuvon: Kannattaa luottaa itseensä vahvasti – ja tehdä parhaansa.
– Ylioppilaskirjoitukset eivät ole mikään elämään suurempi kummajainen, vaan yksi etappi elämässä, joka menee omalla painollaan ohi. Kaikki ne, joilla on oikeus osallistua kokeeseen, ovat siihen myös jollakin tavalla valmiita, Vähähyyppä kannustaa.
Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat jälleen huomenna äidinkielen eli suomen tai ruotsin tekstitaidon kokeilla.
Yo-kokelaat kyllä luottavatkin itseensä ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin mielestä melko hyvin. Joka vuosi on kuitenkin muutama, joka jää kiinni lunttaamisesta. Heidän määränsä on vuosittain pääsääntöisesti kuitenkin yhden käden sormilla laskettavissa.
– Muistaisin, että yhtenä vuonna on maksimissaan ollut seitsemän tapausta. Ne ovat usein olleet sellaisia, joilla taskuun on unohtunut kännykkä, mikä on ehdottomasti kielletty kokeessa. Se on nuorille aika itsestään selvä väline, joka tuntuu olevan suosittu myös lunttaamisessa.
Jos kännykkä löytyy yo-kokelaan taskusta, on peli sillä selvä.
– Kyllä se on automaattinen hylkääminen kokeesta silloin. Sillä on niin helppo luntata, eikä kukaan välttämättä tiedä mitään. Viime syksynä yksi lunttaamistapaus paljastui vasta jälkikäteen kokeiden vastausten perusteella. Kukaan kokeen valvojista ei ollut huomannut tapahtumaa.
Yo-kokeet muuttuvat yhteiskunnan mukana
Vuonna 2016 yo-kokeet muuttuvat radikaalisti, sillä silloin ainakin muutaman oppiaineen yo-kokeissa otetaan käyttöön tietotekniikka. Esimerkiksi äidinkielen koe muuttuisi niin, että kokeen toisesta osasta kehitettäisiin yleissivistystä sekä tiedon käsittelyä ja arvioinnin taitoja mittaava koe. Essee eli entinen ainekirjoitus todennäköisesti säilyisi.
– Uudessa mallissa haetaan vielä sitä kaikkien tarvitsemaa osa-aluetta eli tiedon haun taitoa. Ihmisen pitää pystyä suhtautumaan kriittisesti myös löydettyyn tietoon.
– Nuoret tarvitsevat jatko-opinnoissaan yhä enemmän taitoja, joissa hyödyntää tietotekniikkaa, esimerkiksi juuri tiedonhaussa. Ympäröivä yhteiskuntamme on muuttunut, joten ei se yo-tutkintokaan voi pysyä omana linnakkeenaan. Sitä muutetaan tarpeen mukaan.
Muutamassa testikoulussa ensimmäiset uudentyyppiset yo-kokeiden harjoitelmat ovat jo kokeiltavana. Niiden perusteella tehdään mallikokeet, jotka pyritään saamaan ensi syksynä lukionsa aloittaville tutustuttaviksi.
(MTV3)