Jos ihminen pitää sometauon, mitä hän tekee somettamisen sijaan? Tutkijat selvittivät ja yllättyivät vastauksesta itsekin

Mitä somessa saa sanoa?

Kesäloman aikainen sometauko voisi saada sinut tekemään kaikkea sellaista, mistä haaveilet. Yhdysvaltalaistutkimus kumoaa väitteen: sosiaalisen median selailun sijaan saattaisit siivota esimerkiksi vessaa tai keittiötä.

Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus kartoitti 28 päivän ajan 135 ihmisen somen käyttöä. Otantaryhmä jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi lopetti netin käytön kokonaan, toinen vähensi somen käyttöä ja kolmas jatkoi somettamista kuten ennenkin.

Yllättävä tulos somen käytön lopettaneilla

Vaikka voisi luulla, että somen käytön lopettaneet olisivat alkaneet tehdä kaikkea muuta, he todellisuudessa jatkoivat netin selailua entiseen malliin, mutta pysyivät poissa somesta. Myös töiden tekoon vapautui enemmän aikaa ja yllättäen myös kotitöiden tekeminen kuten siivous ja lastenhoito mainittiin.

Some koettiin arjen laatua huonontavana

Yhteistä otantaryhmälle oli se, että ihmiset kokivat somen selailun arjen laatua huonontavana. Somen kautta pakoiltiin inhottavaksi koettuja velvollisuuksia, kuten kotitöitä. Asia selvitettiin niin, että ryhmän piti kuvailla ajankäyttönsä laatua negatiivisesti, neutraalisti tai positiivisesti suhteessa ajankäytön laatuun ja hyvinvointiin.

Some kallistui negatiiviseen tekemiseen, mutta myös somen vaihtoehtoinen tekeminen, kuten esimerkiksi kotityöt, koettiin negatiivisina tai korkeintaan neutraaleina. 

Tutkimuksesta kirjoitti aiemmin Suomessa Yle.

Lähteet: Journals.sagepub

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja