Mainos

"Jos hän olisi käyttänyt puukkoa..." Päivi Räsänen kertoo omin sanoin raiskausyrityksestä

2:27

Päivi Räsänen oli 17-vuotiaana palaamassa kotiinsa seurakunnan tilaisuudesta, kun hänen kimppuunsa käytiin.

Räsänen asui tuolloin vanhempiensa kanssa Konnunsuolla, mutta oli sunnuntai-iltana liftannut kotoaan 30 kilometrin päähän Lappeenrantaan seurakunnan tilaisuuteen. Tilaisuuden jälkeen oli tarkoitus liftata takaisin kotiin.

– Siinä pihalla seisoi minua vähän nuorempi poika, joka alkoi kysellä tilaisuudesta, ja siitä mihin olen menossa. Hän sanoi näyttävänsä minulle tietä, vaikka tiesinkin, minne minun piti mennä, Räsänen muistelee tapahtunutta.

Räsäsen mukaan poika oli häntä nuorempi ja jopa hieman pienikokoisempi.

– Hän ohjasi minut sellaisen sivutien kautta. Pusikon kohdalla hän vetäisi puukon esiin ja kiskaisi minut puskan taakse, jonne kaaduin. Hän rupesi repimään vaatteitani ja tulemaan päälle. Tunsin vaatteiden läpi, että kaveri oli täydessä toimintavalmiudessa, jos olisi minulta saanut vaatteet pois.

"Huusin kovaa"

Raiskaus jäi yritykseksi, koska Räsänen sai itsensä kiskaistuksi irti. 

– Varmaan aika kovaa huusinkin siinä, että irti. Juoksin karkuun, eikä hän tullut perään. Minulle tuli sellainen olo, että hänellä oli epävarmuutta, kun laitoin niin tiukasti vastaan. Jos hän olisi käyttänyt puukkoa, niin varmaan hän olisi minut siihen pystynyt raiskaamaan. Minulle ei tullut mitään vammoja.

Tapahtuman jälkeen Räsänen käveli läheisen tien varteen, josta liftasi kotiinsa. Asiasta hän ei kertonut vanhemmilleen, eikä edes lähimmille ystävilleen. Jälkeenpäin hän sanoo, että asiasta olisi pitänyt ehdottomasti kertoa poliisille. Vanhemmille hän ei uskaltanut kertoa sen takia, koska pelkäsi, ettei pääsisi enää liftaamaan.

– Jos vanhempani olisivat tienneet, he olisivat varmasti ilmoittaneet poliisille.

Hyväuskoisuus hävetti 

Räsänen kertoo syyttäneensä itseään, koska oli niin hyväuskoinen, että alkoi jutella vieraan pojan kanssa ja lähti tämän matkaan.

– Eniten hävetti, että olin niin hyväuskoinen. Mietin, että olinko liian iloinen ja nauravainen, kun hän noin teki. Aika paljon koin häpeää, en kertonut edes kavereille, koska se nolotti niin paljon.

Hänen mukaan raiskauksista ei tuohon aikaan puhuttu.

– En muista, että kukaan olisi puhunut raiskauksista, vaikka tokihan niitä tapahtui. Asuin Konnunsuon vankilan vieressä, ja tiesin, että siellä on raiskauksesta tuomittuja. Tajusin kyllä heti, mitä hän oli tekemässä.

Räsänen kertoo, että pelkoja tapahtunut ei häneen jättänyt. Liftaamista hän jatkoi niin kuin ennenkin.

– Ehkä siinä oli jonkinlainen opetus, että olisin jatkossa varovaisempi.

Myöhemmin Räsänen kertoo miettineensä, että olisi ollut hyvän myös sen pojan kannalta, jos asia olisi tullut poliisi tietoon. Poika oli hänelle ennestään tuntematon, eikä Räsänen ole nähnyt häntä enää sen illan jälkeen.

Mieslääkäri ehdotti seksiä

Kansanedustaja Päivi Räsänen kertoi raiskauksen yrityksestä Savon Sanomille, joka oli lähettänyt kyselyn naispoliitikoille heidän mahdollisesti kokemastaan seksuaalisestä ahdistelusta.

Räsänen sanoo, ettei myöhemmin ole kokenut vastaavanlaista, mutta aikaisemmalla työpaikalla eräs mieslääkäri oli puhunut hyvin vihjailevasti nuorille sairaanhoitajille ja amanuensseille.

– Minullekin hän ehdotteli jotain sänkyyn menoa.

Räsänen lisää, että julkisuudessa esiintyvät naiset saavat sairailta ihmisiltä häirikköviestejä.

– Tulee kuvia sukuelimistä ja kaikenlaisia ehdotuksia.

Räsänen on painottanut myös omille lapsilleen, että jos joku ehdottaa, ahdistelee tai käy kiinni, niin asiasta pitää heti ilmoittaa poliisille ja vanhemmille. Kansanedustaja sanoo, että yksi hänen tyttäristään joutui nuorempana koulumatkalla itsensäpaljastajan uhriksi.

– Hän kertoi asiasta illalla hyvin ujostellen, häntä selvästi hävetti. Tytär kertoi, että siellä oli setä, joka näytti sukukalleutensa. Sanoin, että olisi pitänyt heti soittaa poliisille. Hän oli kehotuksesta hyvin hämmästynyt, että eihän nyt poliisia tällaisella asialla voi vaivata. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.