Anni Törnin taposta syytetty miesystävä ei muista tekoaan, pahoitteli omaisille tapahtunutta: "Tämä on järkyttävä tilanne, en halunnut satuttaa Annia"

0:48

Etelä-Savon käräjäoikeudessa Savonlinnassa kuultiin tänään Anni Törnin taposta ja hautarauhan rikkomisesta syytettyä miestä.

Mies kiistää syytteet ja myöntää syyllistyneensä ainoastaan pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Kuulemisensa aluksi mies sanoi kaikille, että hän on erittäin pahoillaan tapahtuneesta. Hän ei muista varsinaista tekoa lainkaan.

– Olen yrittänyt ammattiauttajan kanssa avata asiaa joka viikko. Puhun vankilassa psykologin ja vankilapastorin kanssa viikottain. Eiköhän siihen tule joku selvyys jossain vaiheessa, kolmekymppinen mies sanoi.

Anni pelkäsi kostoa

Anni Törn oli alkanut seurustella miesystävänsä kanssa vasta huhtikuussa, noin neljä kuukautta ennen kuolemaansa. Kuolinhetkellä Törn oli raskaana ja pariskunta odotti iloisena lasta.

Törn kuoli aamuyöllä 22. heinäkuuta. Rikosta edeltävänä iltana pariskunta oli yhdessä syntymäpäiväjuhlissa.

Päivä oli miehen mukaan normaali. Ainoa mikä painoi miehen mieltä oli se, että Törn kertoi, että juhliin tulee hänen entisen poikaystävänsä hyvä kaveri.

– Anni ilmaisi, että häntä pelottaa se, kostaako tämä henkilö minulle tai hänelle sen, että hän on raskaana.

Miesystävä ihmetteli, miksi ex-poikaystävän kaveri haluaisi kostaa. Törn kertoi päättäneensä entisen parisuhteensa huonosti. Lisäksi hän kertoi, että kaveri on syyllistynyt aiemmin henkirikokseen.

Veli rauhoitteli

Miesystävä kertoi pohtineensa sitä, kannattaisiko hänen jäädä pois juhlista. 

– Minua huoletti eniten se, että Annille ei saa sattua mitään, koska hän oli raskaana. Ei minua olisi haitannut, jos minulle sattuu jotain, mutta Annille ja lapselle ei saanut sattua mitään, mies kertoi oikeudessa.

Pariskunta soitti jopa Annin veljelle etukäteen ja kysyi ex-poikaystävän kaverista, että pitäisikö häntä pelätä. Veli kertoi, ettei ole syytä huoleen.

Viiden jälkeen alkuillasta pariskunta meni juhliin.

– Itse tykkään hauskuuttaa yleensä kaikkia, se on minun roolini. Tultiin erittäin hyvin toimeen juhlien isännän kanssa. Oikeastaan juhlat menivät siinä, että istuimme Annin kanssa samassa paikassa sohvalla koko illan, mies kertoi.

Viestejä rupesi tulemaan

Miehen mukaan syntymäpäiväjuhlat menivät hyvin, kunnes Törnille rupesi tulemaan viestejä puhelimeen.

Törn näytti viestejä poikaystävälleen ja kysyi, mitä niistä pitäisi ajatella. Viestissä kirjoitettiin uhkaavasti: ”Anna olla viimeinen kerta, kun kerrot kenellekään minun henkirikostaustastani”.

Törn ilmoitti viestistä myös veljelleen.

– Pääsääntöisesti kaikki meni hyvin. Se viestittelykään ei haitannut. Joku viesti Annille tuli, missä luki, että tavataan huomenna ja sovitaan asia, syytetty kertoi.

Keskustelu aiheesta jatkui pariskunnan välillä ja miehen mukaan Törn hermostui. Miehen mukaan nainen muun muassa haukkui häntä hänen nolaamisestaan. Miesystävän mukaan Törn löi häntä nenään juhlissa.

– Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun Anni löi minua. Ajattelin, että nyt pitää olla hiljaa ja rauhoittua. Kiitimme juhlista ja lähdimme.

Miehen mukaan Anni raivosi

Törn ajoi ja miesystävä istui kyydissä, kun pariskunta palasi miehen asunnolle.

– Anni oli raivona. Sitä voi kuvailla niin, että hänellä oli sellainen outo polte silmissä. Autossakin Anni löi minua nyrkillä muutaman kerran, syytetty kertoi.

Miesystävä sanoi itse pysyneensä rauhallisena ja hän yritti myös rauhoitella Törniä. Keskustelu jatkui asunnolla alkoholinkäytöstä ja Törnin nolaamisesta juhlissa, mistä nainen syytti miesystäväänsä.

Miehen mukaan Törn oli muun muassa raivona siitä, ettei hän voinut juoda alkoholia raskauden takia. Mies oli itse humalassa.

– Oma virheeni oli, että erehdyin naurahtamaan asialle. Anni löi minua nyrkillä päähän ja huusi, että ”etkö ymmärrä, että tämä häiritsee minua”.

– Tuntui kuin Anni olisi raivonnut viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Sieltä tuli ihan erikoisia juttuja. Yritin sanoa, että mennään nukkumaan ja jutellaan huomenna lisää, mies selitti oikeudessa.

"En halunnut satuttaa Annia"

Mies kertoi olleensa menossa kylpyhuoneeseen, kun Törn tuli huutaen häntä kohti. Samalla mies sanoi Törnin lyöneen häntä päähän takaapäin.

– Siinä vaiheessa kaaduin polvilleni kylpyhuoneen lattialle. Vähän sumeni päässä, mutta taju ei lähtenyt kokonaan. Anni tuli takaa ja työnsin hänet kerran pois.

Mies kertoi olleensa tuossa vaiheessa polvillaan.

– Otin päästäni kiinni ja suojasin sitä. Tässä tilanteessa ei mennyt kuin muutama sekunti. Tätä tilannetta on yritetty avata ammattiauttajan kanssa monta kertaa. Siinä ei ole mitään järkeä, koska minä en halunnut satuttaa Annia, syytetty sanoi.

Ei muistikuvia teosta

Mies ei muista sitä, mitä hän teki Törnille tämän jälkeen. Syyttäjän mukaan mies käytti naiseen voimakasta väkivaltaa. Miehen viimeinen muistikuva tilanteesta on se, kun hän suojasi päätään ja huusi naista lopettamaan.

Miehen mukaan Törn seisoi tuossa tilanteessa.

– Muistan, että sain monta iskua päähän peräkkäin ja tuli pelko, että se haluaa tajun minulta pois. Minulla on se muistikuva, että tästä on päästävä pois. Siitä eteenpäin minulla on filmi poikki.

– Meille oli lapsi tulossa ja se oli minulle erittäin tärkeää, mies sanoi.

Yritti soittaa tyttöystävälleen

Seuraava muistkuva miehellä on, kun hän kantoi Törniä alakertaan. Ruumis oli pyyhkeen sisällä.

– Sekin oli erikoista, että auto oli jo valmiina siinä ovella. Millä helvetillä se auto oli siihen tullut? mies ihmetteli oikeudessa. Hän ei muista siirtäneensä autoaan.

Mies kantoi ruumiin autonsa takakonttiin.

– Seuraava muistikuvani on, kun istun autossa ja olin Kerimäellä jossain parkkipaikalla. Pyysin poliisin tutkijoita selvittämään, missä olen ollut.

Kerimäellä mies kertoi tajunneensa, että Törn on kuollut. Hän ei osannut selittää sitä, miksi hän ei soittanut hätäkeskukseen.

Tämän jälkeen mies meni tapaamaan kaveriaan. Hän yritti myös soittaa Annille ja laittaa hänelle viestejä.

– Odotin, että vanhempani ovat nukahtaneet ja kävin salaa hakemassa heidän luotaan tavaroita. Otin mukaani pari lapiota. Oli tärkeää päästä nopeasti pois, etteivät vanhemmat herää ja huomaa. Minulla oli koko ajan mieliala, että haluan haudata Annin ja oman lapseni, mies kertoi.

Veli vaati tapaamista

Mies hautasi Törnin ruumiin seuraavana yönä itselleen tuttuun paikkaan Juukaan.

– Halusin sen paikan itselleni, en halunnut sen paljastuvan, mies selitti.

Päivällä ennen hautaamista mies kävi piilottamassa Törnin ruumiin maastoon risujen alle. Sen jälkeen hän lähti ajamaan Juukaan. Hän kävi kaivamassa kuopan maastoon, jonka jälkeen hän palautti tavarat vanhempiensa luo ja lähti Joensuuhun tapaamaan Anni Törnin veljeä.

Veli oli vaatinut nopeaa tapaamista. Törnin miesystävä koki pelkoa tapaamisesta. Mies otti mukaansa pari kaveria turvaksi.

Joensuussa mies tapasi Törnin veljen ja tämän kaverin.

– Näytin, että minulla on ase mukanani. Sanoin, että en tiedä missä Anni on. Tilanne päättyi niin, että he lähtivät omia kyytejään pois ja niin lähdin minäkin.

Yrittää ymmärtää

Miesystävä totesi oikeudessa, että hän ei ole edes itse saanut ymmärrystä teolleen.

– Järkyttävä tilanne tämä on. Vaikka olen miettinyt kuinka paljon tätä, niin en saa millään ymmärrystä sille, miksi näin tapahtui. En ymmärrä yhtään, miten olen voinut satuttaa Annia, joka oli minulle rakkain ihminen kaikista.

Miehen mukaan he olivat Törnin kanssa rakastuneita ja onnellisia yhdessä.

– Meillä oli intohimoinen suhde, joka eteni nopeasti. Annin omaisetkin tiesivät, että olimme onnellisia.

Vankilassa mies on puhunut auttajien kanssa paljon tapahtuneesta.

– Olen miettinyt, että olisi pitänyt vain antaa Annin lyödä minulta taju kankaalle, niin tätä ei olisi käynyt. Tai ehkä tässä olisi käynyt toisinpäin, hän päätti kuulemisensa.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikon perjantaina.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja