Mainos

15-vuotias Aino pakotettiin seksiin nettitreffeillä, isä Tapio ryhtyi salapoliisiksi ja löysi miehen – "Kyllä siinä laittomuudet kävivät mielessä"

15-vuotias Aino* lähti syksyllä nettitreffeille, jotka päättyivät siihen, että hänet pakotettiin seksuaaliseen tekoon. Rikosilmoitus tehtiin, mutta kuulusteluissa poliisi myönsi, että tekijää on vaikea saada kiinni. "No sitten minä saan", totesi tytön isä Tapio*, ja niin myös kävi. Muun muassa raiskauksesta epäilty mies on tunnustanut teon poliisille.

Tänä syksynä, noin puolitoista kuukautta sitten, 15-vuotias Aino oli isänsä Tapion luona viettämässä viikonloppua.

– Oli sunnuntai-iltapäivä ja Aino lähti jonnekin pyörähtämään. Hän tuli takaisin ennen viittä ja ehkä aavistin jotain. Hänellä oli vähän erikoinen, sellainen huolestunut ilme.

Kun tuntia myöhemmin tuli aika lähteä kotiin äidin luokse, siitä ei tullutkaan mitään.

– Hän pyöri siinä eteisessä takki päällä ja tuli lopulta sanomaan vaimolleni, että voisiko hän tulla toiseen huoneeseen. Tiesin heti, että Ainolla oli joku huoli, isä kertoo MTV Uutisille.

– Meni ainakin vartti, ja minä ihmettelin, että mitäköhän oli meneillään. Sitten vaimoni tuli ja sanoi, että nyt sinä kyllä pahoitat mielesi pahemman kerran. Ajattelin, että voi helvetti, mitäköhän sieltä tulee.

Aino itse ei pystynyt kertomaan tapahtuneesta isälleen.

– Vaimoni puhui Ainon suulla hänen läsnäollessaan ja kertoi mitä oli tapahtunut. Aino nyökytteli.

Mies pakotti seksiin

Aino oli tutustunut raiskauksesta epäiltyyn mieheen netin treffipalvelussa.

– Hän oli kaverinsa kanssa laittanut sinne ilmoituksen ja oli sitten suostunut tapaamaan sellaisen nappisilmäisen, nätin nuoren miehen.

Tapaaminen oli sovittu lähelle tytön kotia. Mies saapui paikalle autolla. 

– Siellä mies pakotti Ainon autoon ja he ajoivat jonkun metsätien laitaan. Mies pakotti tytön seksuaaliseen tekoon, muun muassa suihinottoon. Kaikkia yksityiskohtia en halua kertoa tai edes tietää, isä sanoo.

Rikosilmoitus paransi mielialaa

Rikosilmoitus poliisille tehtiin seuraavana aamuna. Vaikka tilanne oli vaikea, oli poliisin puheille menemisellä heti vaikutusta Ainon mielialaan.

– Se taakka, jota Aino oli kantanut, keveni paljon. Ja se vaikutti häneen positiivisesti aivan välittömästi.

Isä kehuu tyttärensä rohkeutta vaikeassa tilanteessa.

– On niin valtava määrä nuoria tyttöjä ja naisia, jotka joutuvat pitämään tällaista sisällään koko elämänsä, koska he eivät kehtaa kertoa tapahtuneesta. Se on niin noloa ja kamalaa, niin paljon kaikkea yhtä aikaa.

"Teetkö tätä kaikille?" – "Teen"

Mies oli myös uhkaillut Ainoa.

– Kaveri uhkasi häntä väkivallalla, jos tyttö ei tekisi niin kuin hän sanoo. Aino oli tosi peloissaan.

Aino ja isä Tapio uskovat, että miehellä on ollut myös muita uhreja. 

– Aino oli kysynyt autossa, että tekeekö mies tätä samaa muillekin. Mies oli vastannut, että joo, tekee.

Isä ja tytär toivovatkin, että muut mahdolliset uhrit ilmoittautuisivat poliisille. 

– Olisi ihan huippua, jos joku muukin uskaltaisi avata suunsa. Sillä olisi valtava painoarvo ja se vaikuttaisi tuomioonkin, isä-Tapio sanoo.

– Tämä kaveri on toiminut pääkaupunkiseudulla, toimintasäteenä on tietääkseni ainakin Helsinki, Vantaa, Kerava ja Järvenpää. Minä olen varma, että uhreja on muitakin, hänhän myönsi sen itsekin autossa Ainolle.

Isä löysi miehen netistä

Isä alkoi tutkia nettiä epäillyn syyllisen kiinni saamiseksi. Kauaa ei tarvinnut etsiä, kun mies löytyi erilaisista palveluista.

– Olin onnistunut löytämään kaverin kuvan perusteella hänen profiilinsa aika helposti Imgurista, Facebookista ja muualta. Ja kun seurasin treffipalstaa, huomasin, että miehen naama vilahtaa vähän väliä, mutta nimi vaihtuu. Iso feikki koko mies, Tapio sanoo.

Muutama viikko rikosilmoituksen tekemisen jälkeen Aino kutsuttiin kuulusteluihin. Isä kysyi, miltä näyttivät mahdollisuudet miehen kiinni saamiseksi.

– Poliisi sanoi suoraan, että vaikka tässä epäillään muun muassa raiskausta, heidän on aika vaikea saada miestä kiinni. Minä sanoin, että "no sitten minä saan" ja katsoin häntä silmiin.

– Poliisi suorastaan ilahtui ja kannusti salapoliisityöhön, mutta korosti, että mitään tyhmää tai laitonta ei saa tehdä. Enkä olisi tehnytkään, vaikka kyllä siinä kaikki laittomuudet kävivät mielessä, isä toteaa.

Isä ja tytär tekivät valeprofiilin

Isä-Tapio ehdotti tyttärelleen, että he tekisivät väärennetyn profiilin samaan palveluun, missä Aino ja mies olivat kohdanneet. 

– Sanoin Ainolle, että uskon miehen tarttuvan täkyyn, koska hän oli niin aktiivinen ja roikkui sivustolla koko ajan. Hän ihan selvästi metsästi siellä.

Isä ja tytär tekivät valeprofiilin, ja mies tarttuikin syöttiin nopeasti.

– Lähestyin häntä ensin laittamalla viestin, jossa sanottiin, että "tosi söpö kuva, oot varmaan futaaja". Hän vastasi heti.

Lyhyen keskustelun jälkeen sovittiin treffit. Isä ja tytär lähtivät tapaamispaikalle yhdessä, tyttö auton takapenkillä piilossa.

– Olin aivan varma, että mies olisi liikkeellä autolla. Se on hänen toimintatapansa.

"Treffeillä" selvisi rekisterinumero

Isällä ei ollut aikomustakaan tavata miestä tai lähettää tytärtään tätä tapaamaan. Isä ehdotti treffejä, koska halusi saada miehen henkilöllisyyden selville auton rekisterikilpien avulla.

Tyttö muisti hyvin auton muodon, hopeisen värin ja erikoiset tummat vanteet. Poliisi taas oli alkuperäisen tapaamispaikan valvontakamerakuvista selvittänyt myös auton merkin ja mallin, rekisterikilpeä kuvissa ei näkynyt.

– Näin auton jo ennen saapumistamme sovittuun paikkaan. Tytär hämmästeli, miten minä olin sen voinut havaita muun liikenteen seasta, vaikken ollut nähnyt autoa koskaan ennen. Vastasin, että olen sen verran kiukkuinen, että tunnen kaiken pahan ympärilläni.

Tapaamispaikalla odoteltiin auton ilmestymistä uudelleen.  

– Se tuli ja Aino tunnisti auton täysin, sen Wunderbaumit ja vanteet ja myös itse miehen. Saimme rekisterinumeron ylös.

– Soitin heti hätänumeroon 112, koska poliisi oli neuvonut tekemään niin. Hätäkeskuksessa asiaa ei ehkä otettu kaikella vakavuudella, mutta rekisterinumero kirjattiin ylös.

Seuraavana päivänä poliisi soitti isälle ja kertoi hakeneensa miehen kuulusteluihin.

– Sälli oli myöntänyt tekonsa kuulusteluissa.  

Huoli tyttärestä on kova

Isä kertoo olevansa huolissaan tyttärensä jaksamisesta. 

– Huoli Ainosta on ollut tosi kova. Välillä hän vain putoaa, ei jaksa esimerkiksi lähteä kouluun, eikä pysty tekemään mitään. Hänellä on voimakas ahdistus. Onneksi hän on saanut hyvää apua tilanteeseen.

– Itsetuhoisuuden pelko kasvaa, enkä tiedä mikä tilanne olisi, jos hän ei olisi kertonut asiasta ja saanut apua.

Isä korostaakin asioiden jakamisen merkitystä.

– Puhuminen on tärkeää. Ainon ja minun välit ovat tiivistyneet ja olemme lähentyneet, kun olemme käyneet asioita läpi. Luottamus välillämme on loistava.

Isällä samankaltainen kokemus

Tapio myös tietää, mistä puhuu.

– Olen joutunut itse 12-vuotiaana hyvin lähelle samanlaista tilannetta. Vanhempi mies kävi minuun käsiksi kun olimme kahdestaan, mutta onnistuin pääsemään pakoon.

– Minä en siitä koskaan puhunut ja se viha on edelleen päällä. Mutta se on nyt purkautunut tässä samalla ja tämän asian käsittely on auttanut minua paljon myös omassa lapsuudenmuistossani.

Poliisin voimattomuudesta lisäpuhtia

Poliisin hienovaraisuus saa isältä kiitosta. 15-vuotiasta teiniä on kohdeltu ymmärtäväisesti, ja hän on saanut asioida naispoliisien kanssa. Yhtä asiaa isä kuitenkin ihmettelee:

– Poliisin mukaan treffipalvelusta ei saa ulos käyttäjän tietoja. Sitä on vaikea ymmärtää. Puhelinnumerokin sinne on talletettuna, koska palvelu toimii mobiilina.

Toisaalta isä sanoo, että poliisin voimattomuus sai lisäpuhtia häneen itseensä. 

– Se antoi itselleni enemmän niin sanotusti puita kaminaan. Halusin entistä enemmän hoitaa asian helvetti soikoon loppuun asti. Olin päättänyt, että hommaan sen sällin nalkkiin vaikka mikä olisi. Onneksi se meni niin hyvin – kuin elokuvissa.

Ainoa aluksi pelotti ajatus mahdollisessa oikeudenkäynnissä todistamisesta, mutta nyt hän ajattelee toisin.

– Hän sanoi ensin, ettei halua nähdä sitä jätkää enää koskaan. Mutta nyt hän on sitä mieltä, että aikoo ehdottomasti tulla oikeuteen. Hän haluaa hoitaa tämän asian loppuun, isä kertoo. 

Oikeudenkäynti Ainon raiskauksesta syytettyä miestä vastaan alkanee kevään aikana. Jos uusia uhreja ilmoittautuu, prosessi hidastuu.

*Nimet on muutettu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja