Jos evoluutio muokkaisi ihmisestä kolarinkestävän, tältä me näyttäisimme

Tältä näyttäisi kolarinkestävä ihminen 0:56
Videolla esitellään kolarinkestävä ihminen nimeltään Graham.

Ihmisen kehoa ei ole suunniteltu kestämään auto-onnettomuuksia. Mutta mikäli evoluutio muokkaisi ihmisestä kolareita paremmin kestävän, voisi lopputulos olla jotakin tämän muutamia vuosia sitten esitellyn kaverin tapaista.

Australian onnettomuustutkintalautakunnan julkaisema kampanja herätti vuonna 2016 huomiota eriskummallisella päähenkilöllään Grahamilla.

Graham on kirurgi Christian Kenfieldin sekä liikenneturvallisuusasiantuntija David Loganin ja taiteilija Patricia Piccininin näkemys siitä, miltä me voisimme näyttää, jos evoluutio olisi muokannut meidät kestämään liikenneonnettomuuksia.

– Autot ovat kehittyneet paljon nopeammin kuin ihmiset, ja Graham auttaa meitä ymmärtämään, miksi meidän täytyy kehittää liikennejärjestelmäämme suojellaksemme itseämme omilta virheiltämme, lautakunnan johtaja Joe Calafiore kertoi tiedotteessa vuonna 2016.

Kenfield kertoo näkevänsä työssään, millaista vahinkoa esimerkiksi vain 25–35 kilometrin tuntinopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet saavat aikaan. Mutta mitäpä, jos ihminen olisikin rakennettu kestämään juuri tällaisia kolareita?

Miten Graham eroaa meistä?

Graham on suoraan sanottuna erikoinen ilmestys. Hänellä on leveä pää, eikä kaulaa nimeksikään. Hänen kylkiluidensa välissä on ilmatyynyjä, jotka parantavat kylkiluiden kestävyyttä, mikä taas auttaa suojelemaan sisäelimiä. Lisäksi Grahamin iho on paksumpi ja kestävämpi kuin nykyihmisellä.

Kasvomme – etenkin nenämme – ovat alttiita osumille onnettomuuksissa, joten Grahamin naama on litteä ja paksun rasvakudoksen ympäröimä. Myös aivot ovat paremmin suojassa, sillä Grahamin suuremman kallon ansiosta aivo-selkäydinnestettäkin mahtuu enemmän.

Vaikka Graham kehitettiinkin vuonna 2016, voi häneen tutustua edelleen Australian liikenneturvallisuusviraston verkkosivustolla.

Lähde: Australian onnettomuustutkintalautakunta

Lue myös:

    Uusimmat