"Jos emme tekisi muutosta, lopputulos saattaisi olla erittäin tyly" – tätä tarkoittaa yrittäjien eläkelain uudistuminen

9:09
Yrittäjien eläkelaki uudistuu – näin se vaikuttaa yrittäjiin.

Yrittäjiä koskevaa YEL-lakia päivitetään, jotta satojen miljoonien eurojen eläkevaje saataisiin tilkittyä.

Jo eläkkeelle siirtyneiden yrittäjien eläkkeet tulevat parhaillaan yrittäjinä toimivien henkilöiden pussista eli yrittäjän eläkelain mukaisista YEL-maksuista.

Nykyisellään maksut eivät kuitenkaan riitä kattamaan kaikkien eläkkeelle siirtyneiden yrittäjien eläkkeitä. Vajetta on noin 400 miljoonaa euroa ja siksi YEL-maksuja halutaan korottaa lakiuudistuksen kautta.

– Tuleva lakiuudistus tulee velvoittamaan erityisesti eläkeyhtiöitä. Heille tulee velvollisuus lähestyä yrittäjiä laissa määritetyssä aikataulussa ja tarkastaa, onko yrittäjän YEL-työtulo lain edellyttämällä tasolla, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Uutisaamussa.

Yrittäjän työtulo tarkoittaa arviota siitä, minkä arvoista taloudellista työtä yrittäjä on tehnyt. Asiaa voidaan havainnollistaa niin, että kuinka paljon yrittäjän pitäisi maksaa palkkaa ulkopuoliselle työntekijälle siitä työstä, minkä yrittäjä on itse tehnyt.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoo, että uusi yrittäjien eläkelain esitys on kirjattu muotoon, jossa työtulon määrittely pohjautuu kokonaisarvioon, eikä pelkästään toimialan mediaanipalkkaan.

Lohen mukaan nykyisessä laissa on ollut ongelmana se, ettei lakia ole noudatettu kirjaimellisesti, vaan yrittäjän eläkkeen taso on määritelty sen mukaan, mitä yrittäjä on itse ilmoittanut tulokseen.

– Jos emme tekisi tätä muutosta lakiin, lopputulos saattaisi olla erittäin tyly yrittäjän näkökulmasta ja yrittäjän YEL-maksut saattaisivat nousta nopeasti ja paljon. Sen takia lakiin on rakennettu pehmennys, Lohi sanoo.

Pehmennyksellä Lohi tarkoittaa seuraavaa:

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Kun yrittäjän YEL-maksuja tarkistetaan ensimmäisen kerran seuraavaksi kolmeksi vuodeksi, ja taas vielä seuraavankin kerran kolmeksi vuodeksi, niin se ei voi nousta kuin enintään 80 euroa kuukaudessa.

Lohi arvioi, että eduskunta hyväksyy lain ensi viikolla tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja