Jos auton ikkunat huurtuvat kesken ajon, tee puhaltimille näin

Ilmastointi on yleinen vakiovaruste jo käytetyissäkin autoissa 1:40
Ilmastointi on yleinen vakiovaruste jo käytetyissäkin autoissa. Osaatko hyödyntää sitä oikein?

Syksyn kosteus on viimein vaihtunut koko maassa talven pakkasiin. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että tuulilasiin raapattu pieni kurkistusaukko ei riitä, vaan kuljettajan on kyettävä joka tilanteessa havainnoimaan kaikkiin suuntiin. Myös huurtuvat ikkunat heikentävät liikenneturvallisuutta.

Talvikeleillä autoilijoiden on ensiarvoisen tärkeää huolehtia näkyvyydestä. Pienetkin mokat voivat johtaa siihen, että kuljettaja näkee autostaan huonosti ulos. Riittävä esilämmitys auttaa ehkäisemään näkyvyyden heikkenemistä.

Liikenneturva kehottaa ennakoimaan lähtöä riittävän aikaisin, sillä esilämmitys vaatii aikaa. Sen ansiosta jäät kuitenkin sulavat tuulilasista nopeasti, sillä moottori on valmiiksi lämmin, ja puhaltimet puskevat lämpöä tehokkaammin.

– Valmiiksi lämmin auto on mukavampi ja turvallisempi, kun turvavyön voi kiinnittää oikein ilman paksuja toppavaatteita, muistuttaa tiedotteessa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Moottorikin kiittää, sillä esilämmitys vähentää myös sen kulumista. Esilämmitys myös kuormittaa ympäristöä vähemmän, sillä kylmäkäynnistys ja joutokäynti aiheuttavat päästöjä.

Pohjonen muistuttaa, että autoa saa käyttää joutokäynnillä enintään kaksi minuuttia. Jos pakkasasteita on enemmän kuin 15, saa auto olla joutokäynnillä korkeintaan neljä minuuttia.

Toimi näin, jos ikkunat huurtuvat

Riittävä esilämmitys ehkäisee myös huurtumista. Mikäli huurretta alkaa muodostua ikkunoihin, saa kosteuden pois puhallintehoa ja -lämpöä nostamalla.

Kosteuden on myös poistuttava autosta, joten ilman kierrostakin on huolehdittava. Siksi on tärkeää tietää, miten oman auton sisäpuhaltimet toimivat.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

  1. Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa usein myös lumien putsaamista. Turvavyön kiinnitys oikein onnistuu ilman paksuja toppavaatteita esilämmitetyssä autossa helpommin.
  2. Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  3. Ehkäise kosteuden kertyminen sisätiloihin kopistelemalla lumet kengistä, kun istut autoon.
  4. Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  5. Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat