Jörn Donnerin Perkele: Poliittisen johdon suhtautuminen pakolaisiin on sairaalloisen lyhytnäköistä

Jörn Donnerin uusi elokuva peilaa nykyajan Suomea 2:15

Jörn Donnerin uusi elokuva "Perkele 2 - Kuvia Suomesta" nostaa esiin turvapaikanhakijoiden aseman. Donnerin mukaan poliittinen johto suhtautuu pakolaisiin "sairaalloisen lyhytnäköisesti".

Nykyajan Suomea peilaava dokumentti nostaa keskiöön väestön suhtautumisen turvapaikanhakijoihin.

– Tässä maassa ei oikein ymmärretä, mitä tapahtui 1960–1970-luvulla, jolloin lähes 300 000 suomalaista lähti, tosin taloudellisista syistä, Ruotsiin maahanmuuttajina hekin.

– Ne, jotka tulevat tänne, ovat varmaan aivan sivistynyttä jengiä, mutta tulevat oloista, jotka on aivan hirveitä. Kyllä tässä yhteiskunnassa pitäisi olla solidaarisuutta enemmän, mutta aika harvassa se on, pohtii Jörn Donner MTV:n haastattelussa. 

Ohjaaja kritisoi sitä, että samalla kun maahanmuutosta toivotaan huoltosuhteen parantajaa, edellytyksiä siihen mitätöidään.

– Eiväthän he pysty korjaamaan sitä, kun heidät lennätetään Afganistaniin takaisin, kommentoi Donner.

Donner: Sote synnyttämässä katastrofin

Vuonna 1971 ilmestyneen Perkele-elokuvan jatko-osassa Donner on paitsi havainnoiva ohjaaja myös tosielämän potilas. Donner kumartaa suomalaiselle julkiselle terveydenhuollolle. Esimerkkinä hän käyttää itseään.

Elokuvassa hän kertoo, kuinka sydämeensä asetetun läpän hinta oli yli 20 000 euroa ja kuinka Donner itse maksoi hoidosta kolme kertaa 32 euroa – korvauksena sairaalayöpymisestä. 

– On aivan fantastista, että sinulla on vakava sydänleikkaus ja seuraavana päivänä saat aamupalaa ja sitten sinä lähdet kotiin. 

Donner on seurannut huolestuneena hallituksen sote-suunnitelmia. 

– Olen hirveän huolissani, että edetään yksityistämään terveydenhuoltoa ja sairaanhoitoa hoivayhtiöiden kautta. Minusta tässä syntyy katastrofi. Julkinen sairaanhoito on meillä maailmanluokkaa. 

Elokuva sai ensi-iltansa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.

Lue myös:

    Uusimmat