Jorma Uotiselta ensi-illassa "Jord" – elämän kiertokulkua ja punaista hiekkaa

Legendat ja lupaukset kohtaavat 2:05

Kansallisbaletti tuo perjantaina ensi-iltaan teoksen, jossa nykytanssin koreografilegendat ja tulevaisuuden lupaukset kohtaavat.

Liikkeen legendat -esityksen yksi vaikuttavimmista teoksista on ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä Jorma Uotisen Jord teos vuodelta 2005. 

Uotinen teki teoksen kuudessa viikossa vaikuttuneena Australian maisemista ja alkukantaisuudesta. Teoksessa Uotinen tuo punaisen hiekan peittämälle lavalle ryhmän miestanssijoita punaisissa hameissa.

– Miehet ovat satunnaisesti sijoittuneet hiekkaerämaan päälle, kohtaavat siellä toisiaan ja yrittävät selviytyä rankoista olosuhteista huolimatta, milloin salama läjähtää silmille ja, milloin tulee rankkasade päälle.

– Haen teoksessa hyvin orgaanista liikettä, joka syntyisi mahdollisimman pakottomasti ja synnyttäisi sen vaikutelman, että se syntyisi juuri siinä hetkessä, kuvailee Uotinen.

Uotisen mukaan tanssikäsitys oli erilainen silloin, kun hän aloitti tanssijana 70-luvulla.  

– Ehkä olen löytänyt oman liikkeen jatkumisen ja luulen, että oma liikekieleni on tunnistettava. 

Nyt hän haaveilee uudesta kokonaan naistanssijoille tehtävästä teoksesta, joka olisi osa triptyykkiä.

– Air olisi naistanssijoille tehty, hyvin läpinäkyvä ja kristallinen, jossa olisi kristalleja ilmassa, kuvailee Uotinen.

Jorma Uotinen kertoo Jord-tanssiesityksestään 4:48



Kansallisbaletin johtajan Kenneth Greve tanssi aikoinaan Tanskan ensi-illassa, kun hän oli vielä tanssijana.

Greve muistaa hyvin, kuinka ensi tapaamisella tanssijana Uotinen tuli paikalle hurmasi persoonallaan tanssiryhmän.

– Uotinen onnistui tuomaan esitykseen maan painovoiman, äiti maan ja koko tanssiryhmä tunsi vahvaa yhteenkuuluvuutta. Jord on hyvin maskuliininen ja vahva teos.

Lue myös:

    Uusimmat