Mainos

Jorma Hynninen loistaa jäähyväisroolissaan Akseli Gallen-Kallelana

Ateneumissa nähdään torstaina kotimainen uutuusooppera Akseli, joka tuo näyttämölle seitsemän kuvitteellista hetkeä Akseli Gallen-Kallelan elämästä.

Kimmo Hakolan säveltämässä monologioopperassa laulaa baritoni Jorma Hynninen, joka on sanonut Akselin olevan hänen jäähyväisroolinsa.

Pekka Hakon käsikirjoittama Akseli-ooppera tuo Ateneumissa esiin taiteilijan mielenmaiseman ja persoonan eri puolia. Jorma Hynniselle Gallen-Kallela oli läheinen koulupojasta lähtien ja tästä tuli ihailun kohde ja taiteilija-idoli. Myöhemmin elämänkohtaloissakin oli yhteneväisyyttä. Kurkkutauti vie Akselilta tyttären, Aids Hynniseltä aikuisen pojan ja työn jatkajan.

72-vuotias Hynninen on tehnyt mittavan uran oopperamaailmassa. Maineikkaan uransa aikana Hynninen on ollut erityisesti nostamassa uutta suomalaista oopperaa, 70-luvun Punaisesta Viivasta Rautavaaran teoksiin. Työtä on riittänyt laulajana 70 roolissa ja Kansallisoopperassa sekä Savonlinnassa taiteellisena johtajana.

– Ihmettelen miten rikas elämä on annettu ja kuinka pitkään se myös jatkui ja on jatkunut tällä saralla.

Hynninen tekee vahvaa ja eläytyvää työtä Akselissa, mutta sanoo että se saa jäädä viimeiseksi oopperarooliksi – nuorille pitää tehdä tilaa.

– Onhan se iso hyppy, mutta ei se tule yhtäkkiä kun on ikää 72 vuotta. Kaikki loppuu aikanaan ja niin edespäin, mies naurahtaa.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 26.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.