Jope Ruonansuusta julkaistaan dokumenttielokuva

3:34
Jope Ruonansuu tunnettiin viihdetaiteilijuuden lisäksi kiusaamisen vastaisesta työstä.

Elokuvan on tarkoitus ilmestyä helmikuussa 2023.

Edesmenneestä kansantaiteilijana, imitaattorina, muusikkona ja näyttelijänä tunnetun Jorma ’Jope’ Ruonansuun elämästä ja urasta kertova Jope Ite -dokumenttielokuva nähdään valkokankaalla 10.2.2023 alkaen.

Tiedotteen mukaan Jope Ite on kasvutarina Ruonansuun matkasta kemiläisestä työläiskodista koko kansan viihdyttäjäksi. Elokuvaan on haastateteltu Ruonansuun äitiä, sisaruksia ja perhettä. Elokuvassa ääneen pääsevät myös Ruonansuun ystäviä ja kollegoita elämän matkan varrelta kuten Sakari Kuosmanen, Klaus Thomasson, Ilkka Vainio, Risto Asikainen, Vicky Rosti, Mato Valtonen, Timo Koivusalo ja Outi Alanen.

Dokumenttielokuvaa on ollut käsikirjoittamassa Ruonansuun ystävä Mika Räinä yhdessä leikkaaja Nikke Baggen ja elokuvan ohjanneen Marko Tallin kanssa.

Itsekin koulukiusaamisesta kärsinyt Ruonansuu käynnisti viimeisinä vuosinaan kampanjan kiusaamista vastaan yhdessä  presidentti Sauli Niinistönkanssa. Projektin piti huipentua yhteisvierailuun Ruonansuun kotikonnuilla Kemissä, Syväkankaan koululla. Valitettavasti Ruonansuu ehti menehtyä ennen sitä, mutta Niinistö piti lupauksensa. Hänen vierailunsa on ikuistettu dokumenttielokuvaan.

– Tämä oli tunteikas produktio, joka oli osittain surutyötä, Jopen poismenon suremista. Matkan varrella löytyi paljon uusia asioita Jopen elämästä, etenkin lapsuudesta ja nuoruudesta. Sieltä löytyi jopa varsinaisia aarteita dokumentin kerronnan tueksi,  Räinä kommentoi.

Ruonansuu aloitti viihdeuransa 16-vuotiaana. Koko kansan tietoisuuteen hän nousi esiinnyttyään Klaus Thomassonin suositussa Klaustrofobia-tv-ohjelmassa vuonna 1983, mutta varsinainen läpimurto tapahtui paikallisradioiden kautta. Sittemmin monipuolinen ura huipentui useiden kultalevyjen, viihdeohjelmien ja elokuvien kautta omaan Jopet Show -sketsiviihdesarjaan.

Ruonansuu valittiin Vuoden viihdetaiteilijaksi vuosina 1998 ja 2001. Huumori-Emman hän vastaanotti vuonna 1996 ja parhaaksi esiintyjäksi hänet valittiin Venla Gaalassa keväällä 2010. Samana vuonna hän pokkasi myös vuosikymmenen viihdyttäjän palkinnon.

Uransa aikana Jope Ruonansuu levytti yli 20 albumia, joista ensimmäinen Matkiva kulkuri julkaistiin vuonna 1988 ja viimeisin Biisinmurtajat vuonna 2016. Albumeista 15 on myynyt kultaa ja kahdeksan platinaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja