Jopa Patrik Laine ja Aleksander Barkov tyrkyllä – näin Leijonien johto lähtee perkaamaan kuumia NHL-kysymyksiä

Tulosruutu: Leijonat Ruotsin turnaukseen ilman Jukka Jalosta

Jääkiekon kevään MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia. Samaan aikaan pinnalle nousee spekulaatioita siitä, ketkä NHL-tähdet voisivat vahvistaa Suomen joukkuetta tulevassa kotiturnauksessa. Tällä kertaa pöydälle tärähtää varsin kovia kortteja.

Suomessa SM-liigan runkosarja on jo loppusuoralla. Sama koskee myös maailman ykkössarjaa NHL:ää, missä useat joukkueet ovat jo pelanneet yli 50 runkosarjaottelua.

Kun voitosta irtoaa kaksi pistettä, alkaa jo nyt olla selvillä se, että mitkä joukkueet ovat jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle.

Eli. Nyt alkaa hahmottua se, että ketkä suomalaispelaajat voisivat olla Leijonien käytettävissä kevään MM-kisoissa.

Tilanne on varsin herkullinen.

Idässä Patrik Laineen edustama Columbus Blue Jackets jää lähestulkoon varmasti pudotuspelien ulkopuolelle. Sama kohtalo voi hyvinkin langeta Ville Husson edustamalle Detroit Red Wingsille sekä Aleksander Barkovin ja Anton Lundellin edustamalle Florida Panthersille.

Idässä oma mielenkiinto kohdistuu Arizona Coyotesin Matias Maccelliin, joka takoi syksyllä vakuuttavaa jälkeä NHL-jäillä. Hänen lisäkseen omat kysymysmerkit ilmenevät Nashville Predatorsin Mikael Granlundista, Juuse Saroksesta ja Kevin Lankisesta, mikäli Predators ei pysty enää nousemaan pudotuspelijoukkueiden kastiin.

Leijonien kevään MM-joukkueen runko rakennetaan Euroopassa pelaavista pelaajista. Heidän rinnalleen tuodaan täsmävahvistuksia rapakon takaa.

Viime keväänä tällaisia hahmoja olivat Dallas Starsin Miro Heiskanen ja Esa Lindell, Nashville Predatorsin Mikael Granlund ja Montreal Canadiensin Joel Armia.

Matka käy

Leijonien GM Jere Lehtinen on tällä hetkellä Pohjois-Amerikassa. Lehtinen tapaa suomalaisia muun muassa ensi viikonlopun NHL-tähdistötapahtuman yhteydessä.

Lehtinen ja Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen lähtevät maaliskuun alussa Atlantin taakse.

– Nyt käymme läpi sitä, että keitä pelaajia haluamme nähdä silloin siellä. Katsomme sitä, että missä tietyt joukkueet ja tietyt pelaajat menevät, Jalonen sanoo nykyhetken tilanteesta MTV Urheilulle.

– Kyllähän niiden pelaajien panos kiinnostaa, joiden joukkueet eivät ole pääsemässä pudotuspeleihin. Pyrimme tapaamaan heitä. Voi tietenkin olla, että joku jää tapaamatta, jos aikataulut ja kaikki muut kuviot eivät sovi yhteen. Pohjois-Amerikka on kuitenkin iso paikka, eikä siellä voi pomppia koko ajan ääripäästä toiseen. Pitää käyttää maalaisjärkeä. Olemme kuitenkin jollain tapaa yhteydessä niihin pelaajiin, joihin haluamme olla yhteyksissä, Jalonen avaa.

Pyörittelyt eivät kohdistu pelkästään niihin pelaajiin, joiden kausi on päättymässä runkosarjaan. NHL:n ensimmäinen pudotuspelikierros kun ehditään pelata niin, että sieltä vapautuvat pelaajat ovat mahdollisesti Leijonien käytössä.

Mittari

Pelaajakuvioiden lisäksi Leijonien yllä on yksi menestykseen liittyvä kysymys. Suomi on nyt mittari kaikille muille, viimekeväisen ja jo pidempään jatkuneen valtamarssin myötä.

Suomi on napannut edellisistä kolmista MM-kisoista kaksi kultaa ja yhden hopean. Tähän kylkeen Suomi voitti viime helmikuussa olympiakultaa.

Kysymys kuuluu: otetaanko Suomesta mallia? Pyrkivätkö muut maat pelaamaan kuin Suomi ja yritetäänkö Suomen vahvuuksia riisua pois?

– Totta kai valmentajat katsovat sitä, että miten muut joukkueet pelaavat. Jos jollain tietyllä tavalla on pärjätty ja menestytty, niin kyllähän se kiinnostaa. Se on ihan selvää. Jokaisella valmentajalla on kuitenkin se oma peluutustapansa ja se oma optimi pelitapa. Voihan nyt tietenkin katsoa esimerkiksi Ruotsin suuntaan. Heidän valmentajansa vaihtui, mutta he pelaavat nyt selkeästi organisoidumpaa jääkiekkoa kuin mitä he ovat viime vuosina pelanneet. Siellä on paljon samanlaisia elementtejä, mitä me pyrimme tuomaan esiin. Tshekillä on Kari Jalonen ja hän hakee paljon sitä samaa, mitä mekin. Että jos näitä kolmea maata ajattelee, niin olemme pelitavallisesti hyvin lähellä toisiamme. Silloin pienet marginaalit ratkaisevat. Erikoistilannepelaaminen ja maalivahtipeli määrittelevät sen, että kuka sieltä kaukalosta poistuu voittajana, Jalonen perkaa.

Pitääkö teidän reagoida siihen, että muut ovat tulleet niin sanotusti ”lähelle”?

– On selvää, että vastustajat tietävät, miten me pelaamme. Silloin pitää löytää jotain uusia, pieniä juttuja mukaan siihen meidän omaan pelitapasapluunaamme. Emme me tietenkään kaikkea laita uusiksi. Luotamme tiettyihin asioihin ja uskomme, että samat lainalaisuudet vaikuttavat ihan yhtä lailla jatkossakin voittamiseen ja häviämiseen. Aina pyritään kuitenkin löytämään jotain uutta. On se sitten viidellä viittä vastaan -pelaamiseen tai erikoistilanteisiin. Ei pidä kuitenkaan tehdä asioista liian vaikeita. Uskon, että kun saamme pelitavan iskoistettua pelaajien selkäytimeen, niin silloin päivän kunto on pitkälti kiinni siitä, että millaisessa iskussa olemme niin henkisesti kuin fyysisesti. Se pätee varsinkin silloin, kun aletaan pelaamaan niitä kisojen tärkeitä pelejä, Jalonen pohtii.

Leijonien maajoukkuekausi jatkuu ensi viikolla Ruotsin EHT-turnauksessa. Leijonien kevään valmistavat harjoituspelit alkavat puolestaan huhtikuun puolessa välissä.

Lue myös:

    Uusimmat