Valtteri-myräkkää odottava Uusimaa hehkuu varoituskartalla ensimmäistä kertaa punaisena – tällainen ajokeli on käytännössä luvassa

Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee 2:58
Valtteri-lumimyräkkä saapui jo länsirannikolle – meteorologi kertoo, kuinka hurja myrsky etenee.

Vaikka lumisateet ovat jo alkaneet Satakunnassa ja Pohjanmaan rannikolla, niin Valtteri-lumimyräkkä iskee Suomeen todenteolla lauantai-illan aikana.

Valtteria ennakoiden Uudenmaan alueella liikennesäätä koskeva varoitus on nostettu Ilmatieteen laitoksella luokkaan hyvin vaarallinen.

Kuvasitko myrskyn voiman?
Lähetä videosi tai kuvasi mobiililaitteella mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai WhatsApp-sovelluksessa numeroon 040 578 5504.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla varoitetaan äärimmäisen huonosta ajokelistä punaisella värillä. Tämä asteikko on tosin ollut käytössä vasta muutamia vuosia.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartan punainen väri tarkoittaa sitä, että liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

Mitä Valtteri-myrskyn sitten käytännössä odotetaan aiheuttavan, Forecan meteorologi Anna Latvala?

– Teille kertyy nopeasti märkää lunta lumisateen aikana. Samalla tuuli voimistuu ja näkyvyys muuttuu todella huonoksi. Illasta alkaen maan lounaisosassa ja läntisellä Uudellamaalla osa sateesta muuttuu vedeksi, joten illasta alkaen sohjoa tulee teille, Latvala kertoo.

Foreca arvioi, että lunta voi tulla kahdessa vuorokaudessa jopa 35 senttiä. Pahimmat tuulet pysyvät merellä, jossa voi puhaltaa 33 metriä sekunnissa.

– Todennäköisesti liikenteessä jotain tapahtuu, Latvala arvioi onnettomuuksien mahdollisuutta.

Latvalan mukaan lumisateet eivät suinkaan ole vain Etelä-Suomen asia, vaan ne ulottuvat aina eteläiseen ja läntiseen Lappiin saakka. Eniten tupruttaa kuitenkin maan eteläosissa.

– Lumisateet jatkuvat sunnuntaina ja heikompina maanantaina. Sakeimmillaan lumipyry on lauantai-illasta alkaen varhaiseen sunnuntaiaamuun, Latvala ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat