Jopa 100 000 suomalaista joutunut uhriksi! Moni varas löytyy lähipiiristä

Lompakkovarkaan mukana eivät lähde ainoastaan käteinen raha ja pankkikortit, jotka voi kuolettaa parilla puhelinsoitolla. Taskuvaras voi nimittäin viedä koko identiteetin. 

Harva tulee taskuvarkauden kohteeksi joutuessaan ajatelleeksi, että lompakon, kännykän tai passin mukana voi lähteä myös identiteetti.

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan toisen ihmisen henkilötietojen luvatonta käyttöä, ja mySafetyn teettämän tutkimuksen mukaan jopa 100 000 suomalaista on joutunut sen uhriksi. Heidän henkilötiedoillaan on otettu pikavippejä, avattu puhelinliittymiä ja tehty ostoksia verkossa.

– Varkaat ovat nykyään erittäin kekseliäitä, ja yllättävän moni identiteettivaras löytyy uhrin lähipiiristä. Kaikki eivät ymmärrä, että pelkän Kela-kortin katoaminen voi johtaa ongelmiin. Väärinkäytöt eivät ilmene aina heti, vaan ne voivat yllättää vaikka vasta puolen vuoden kuluttua varkaudesta, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo.

Suomalaiset varomattomia

Lompakkovarkauden lisäksi henkilötietoja voi joutua vääriin käsiin esimerkiksi asuntomurron yhteydessä. Tietoja voidaan myös hakkeroida sähköpostista.

Tutkimuksen mukaan jopa neljäsosa ihmisistä heittää henkilötietoja sisältäviä papereita sellaisinaan paperinkeräykseen ja 70 prosenttia postilaatikoista on lukitsemattomia.

– Moni suomalainen uskoo, että identiteettivarkauksia voi tapahtua ainoastaan ulkomailla. Todellisuudessa tämä on kasvava ongelma myös Suomessa. Henkilötietoja voidaan hakkeroida haittaohjelmien avulla lähes kaikesta sähköisestä toiminnasta, kuten nettitilauksista ja sähköposteista, mySafetyn Fagerlund sanoo.

500 euron lasku naistenvaatteista

Helsinkiläinen Jyri joutui identiteettivarkauden uhriksi vuosi sitten kesällä. Hän sai postitse 500 euron laskun naistenvaatteista, joita hän ei ollut tilannut.

– Kyllähän se yllätti. Otin välittömästi yhteyttä laskun lähettäneeseen yritykseen ja asiaa alettiin selvitellä. Tuli ilmi, että tilaamisessa oli käytetty henkilötunnuksiani. Epäilen, että joku oli napannut ne netin kautta, mahdollisesti sähköpostista. En kuitenkaan voi olla varma, Jyri toteaa.

Jyri teki asiasta rikosilmoituksen ja sai kuulla, ettei ole kokemuksineen yksin. Poliisi saa vastaavanlaisia ilmoituksia viikoittain. Asia hoitui, eikä Jyrin tarvinnut maksaa laskua.

– Tapauksesta jäi turvaton olo. Olen miettinyt, jäikö tämä vain tähän yhteen kertaan vai onko jotakin muuta vielä tulossa. Edelleen myös mietin, mistä henkilötietoni oli saatu ja kuka ne vei.

Research Insight Finland Oy toteutti kyselytutkimuksen identiteettivarkauksista mySafetyn toimeksiannosta. Tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 10.–19.3.2015. Research Insight Finland Oy:n kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 3018 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.

Lähde: mySafety Oy

Lue myös:

    Uusimmat