Jone Nikula kuvailee 41-vuotiaana menehtyneen Alexi Laihon olleen poikkeuksellinen muusikko: "Positiivisesti suorastaan pakkomielteinen"

7:43
Millainen oli Alexi Laihon merkitys metallimusiikille? Radiotoimittaja Jone Nikula muistelee kitaristisuuruutta

Jone Nikula kuvailee edesmenneen Alexi Laihon olleen poikkeuksellisen lahjakas muusikko ja kitaristi.

Maanantaina 4. tammikuuta uutisoitiin, että metallikitaristi Alexi Laiho menehtyi edellisellä viikolla 41-vuotiaana. Kuolinuutisesta tiedotti manageritoimisto. Laiho kärsi pitkään jatkuneista terveysongelmista. 

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Jone Nikula kertoo MTV Uutisille Laihon kuoleman olevan valtava menetys suomalaiselle musiikille. Hän itse kuuli Laihon kuolemasta niin ikään maanantaina 4. tammikuuta. Nikula kuvailee Laihon olleen poikkeuksellisen lahjakas, mukava sekä kunnianhimoinen muusikko. 

– Alexi oli helvetin kiva jätkä, lyhyesti ja ytimekkäästi. Helvetin lahjakas, helvetin kunnianhimoinen. Hän nimenomaan halusi saada musiikkinsa kohdilleen. Positiivisesti suorastaan pakkomielteinen sen musiikin tekemisen kanssa. Hirveän nasta jätkä, mutta olihan hänelläkin demoninsa painittavanaan. 

Laiho tunnettiin parhaiten Children of Bodom -yhtyeen kitaristina ja nokkamiehenä. Laiho nousi uransa aikana yhdeksi maailman arvostetuimmista metallikitaristeista. Nikula kehuu Laihon luotsaamaan Children of Bodomin olleen alusta alkaen erityinen metalliyhtye. 

– Uuden ikäpolven metallia ja alusta saakka hirveän selkeä ja vahva konsepti, musiikillisesti hirvittävän rikas kudelma. Children of Bodom oli kaikessa tinkimättömyydessään ja ankaruudessaan hirvittävän paljon rikkaampaa musiikkia mielestäni kuin monet myös kovasti arvostamani aikalaisensa. Se oli hyvin poikkeuksellinen bändi heti lähdössä. Hirvittävän merkittävä bändi laajemminkin ajatellen. 

Children of Bodom lopetti toimintansa yhtyeenä vuonna 2019. Yhtyettä seurasi Laihon elämässä toinen metalliyhtye Bodom After Midnight, joka esiintyi muutamaan otteeseen syksyllä 2020 sekä valmisteli uutta materiaalia. 

Nikula harmittelee, ettei päässyt kuulemaan bändin esiintyvän viime syksynä ja kertoo toivoneensa uudet kappaleet uutena vuonna kuultuaan, että pääsisi näkemään yhtyeen livenä mahdollisimman pian. Toisin kuitenkin kävi. 

– Se oli ihan vintage-Alexi Laihoa heti ensimmäisestä iskusta saakka, mutta samaan aikaan siinä oli kajastus uudesta, ettei se ollut uusversio Children of Bodomista vaan se oli ihan uusi bändi. 

Nikula tunsi Laihon hyvin vuosikausien ajalta, jolloin hän oli ollut kitaristin kanssa tekemisissä. Nikulan mukaan kaksikon suhde perustui pääasiassa nimenomaan asioihin, jotka pyörivät musiikin ympärillä. 

– Alexi oli rock-tähti ja mä olin toimittaja. Toki se raja on tosi häilyvä Suomen pienissä piireissä. 

– Kyllähän mies tuli vuosien varrella sillä tavalla tutuksi, että kyllä tämä tietysti kaikista ankein käynnistys uuteen vuoteen. Siis todella surullista. 

Video: Surunmurtama muusikko Olli Herman muistelee kitaristi Alexi Laihoa: "Paras ihminen, kenet tiesin musabisneksessä"

1:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja