Leijonien MM-kupla koronan keskellä ei ole pelkkää hotellikuolemaa – MTV selvitti, kuinka tiukka aikataulu oli jopa välipäivänä: "Ei täällä jää aikaa muuhun"

Rajoitukset, maskit, testaukset, valvonta ja kiellot. Jääkiekon MM-kisat pelataan poikkeusolosuhteissa Latvian Riiassa. Mutta mikä on tarkalleen todellisuus? Elääkö Leijonat yhtä pitkää, pelkkää hotellielämää, missä pelaajat joutuvat keksimällä keksimään tekemistä? Totuus on aivan muuta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonat saapui Latvian Riikaan jo viikkoa ennen MM-kisojen alkua. Ensimmäiset päivät menivät karanteenissa, minkä jälkeen alkoi viimeinen valmistautumisjakso.

Nyt Suomi on peliruuhkan keskellä.

Koko planeetta kamppailee yhä ison pandemian keskellä. Koronavirus jyllää niin Suomessa, Latviassa kuin muuallakin.

Latviassa koronatilanne on Suomeen nähden monin kerroin pahempi. Tämä on johtanut siihen, että jääkiekon MM-kisat järjestetään erittäin tarkkojen turvamääräysten keskellä.

Pelit on pelattu tyhjille katsomoille. Halleihin on päässyt vain peliin liittyviä toimijoita, joukkueiden johtohenkilöitä ja toimittajia.

Kaikista tiukimmin rajoitukset koskevat pelaajia. He kun saavat liikkua käytännössä vain hotellin ja hallien välillä – tarkoin valvottuna ja vartioituna.

– Järjestysmiehiä on joka puolella hotellia. Kaikilla joukkueilla on tarkat vuorot, että milloin kukin lähtee hallille. Hotellin aulan ulko-ovien lähelle ei saa mennä notkumaan kuin se joukkue, joka on lähdössä. Mutta yleisesti hotellilla on todella väljä fiilis. Rakennuksen korkeassa osassa on lähes kaikki muut joukkueet. Me, Latvia, Kanada ja Ruotsi olemme matalammassa osassa. Olemme kuitenkin todella vähän muiden maiden kanssa tekemisissä. Emme edes kunnolla näe niitä, jotka ovat torniosan puolella. Pysyttelemme hyvin vahvasti oman porukkamme keskellä, Leijonien joukkuejohtaja Mika Kortelainen avaa hotellielämää MTV Urheilulle.

Kaikki ovat jo tottuneet

Kuplan sisällä joukkueiden keskinäisiä tapaamisia ei ole kielletty.

– Maskit päällä saa tavata, mutta ei tuolla kukaan ehdoin tahdoin lähde muiden joukkueiden luo. Jos esimerkiksi ruokailun yhteydessä tulee joku toisen maan edustaja vastaan, niin siinä voi muutaman sanan vaihtaa maski kasvoilla. Ei tuolla lähdetä haahuilemaan muihin kerroksiin. Ei sellainen tule edes mieleen, Kortelainen sanoo.

Leijonien joukkuejohtajan mukaan Suomen joukkue kävi läpi MM-kisoissa koskevat pelisäännöt taipaleen alkuvaiheilla.

– Tutustuimme kuplaelämään jo Vierumäellä, missä pystyi vielä olemaan ulkona. Sitten oli Tshekin EHT-turnaus, missä oli hyvin samanlaiset olosuhteet kuin MM-kisoissa. Pitää muistaa, että kaikki pelaajat, jotka ovat pelanneet Liigaa, SHL:ää, KHL:ää sun muuta sarjaa ovat eläneet jo vuoden ajan kuplaelämää ja rajoitusten keskellä. Kaikki tiesivät, että mitä tämä tulee olemaan, mutta he halusivat MM-kisoihin. Ei täällä ole tarvinnut tehdä mitään sen erityisempiä toimenpiteitä.

On kuitenkin luonnollista, että ihmismieleen hiipii ajatus: kunpa tämä kaikki olisi ohitse. Milloin normaali arki palaa?

– Kuka meistä ei ajattele niin? Kyllä se on meillä jokaisessa mielessä ja totta kai se tulee keskusteluissa esille. Ihan täälläkin. Se on inhimillistä, Kortelainen myöntää.

– Nyt eletään kuitenkin tämän päivän normaalia. Kaikki ovat jo tottuneet säädöksiin ja määräyksiin. Kaikille kliimaksi on se, että he ovat päässeet pelaamaan jääkiekon MM-kisoihin. Jos täällä joutuu olemaan maski päällä, niin mitä sitten? Nyt nautitaan siitä, että saadaan pelata kovatasoisia pelejä. Se näkyy myös fiiliksessä, Kortelainen jakaa kuplan sisältä tulevia tuntemuksia.

Esimerkki todellisuudesta

Tällä hetkellä moni ajattelee, että joukkueet ovat pelkän hotellikuoleman keskellä.

– Se on harhakuvitelmaa, Kortelainen vastaa.

– Ei täällä oikeasti edes kerkeä tekemään hirveästi mitään muuta kuin käydä läpi päivän arkikuvioita. Syödään, pidetään palavereita, käydään harjoituksissa ja otetaan nopeat päiväunet. Päivät ovat toistensa kaltaisia.

Konkretia välittyy Leijonien välipäivän ohjelmasta.

Esimerkki keskiviikolta 26.5:

  • 8.30–10.00 Aamiainen
  • 10.00–10.15 Koronatesti
  • 12–14 Lounas
  • 14.00 Palaveri
  • 14.15 Bussikuljetus Arena Rigaan
  • 14.45 Kuivaharjoitus
  • 15.40 Bussi harjoitushalliin
  • 16.00–16.50 Jääharjoitus
  • 17.00 Bussikuljetus Arena Rigaan
  • 18.00 Bussikuljetus hotellille
  • 18.00–19.30 Illallinen
  • 21.30 Iltapala

– Emme saa käydä kaupungilla kahvilla sun muuta, mutta niin kuin ohjelmasta näkyy, ei täällä jää hirveästi aikaa muuhun. Moni varmasti ajattelee, että mitä teemme vapaa-ajalla? Olemme tulleet pelaamaan jääkiekkoa tänne. Ja jos meillä on esimerkiksi iltapeli, niin silloin kun pääsemme takaisin hotellille, ollaan jo puolen yön korvilla. Jokaisella menee vähän aikaa siihen, että rauhoittuu ja saa unen päästä kiinni. Välipäivät ovat aina täysin voiman keräämistä seuraavia pelejä varten, Kortelainen käy läpi.

Kaikki hyvin

MM-kisajoukkueille on järjestetty saumoja, missä he saavat hakea pientä vaihtelua normaaleihin arjen koukeroihin nähden.

– Hotellilla on esimerkiksi sellainen pick up -point, mihin kuplan sisällä olevat henkilöt voivat tilata ruokaa Woltin tai paikallisen Boltin kautta. Kuskit tuovat ruuat hotellin ulkopuolelle, mistä kisaorganisaation henkilö käy hakemassa ne kuplaan.

– Kundit ovat olleet oikein tyytyväisiä tuohon, Kortelainen kertoo.

Moni Leijonien pelaaja on kertonut kuluttaneensa aikaa äänikirjojen ja sarjojen parissa. Tämän lisäksi iso osa Leijonien pelaajista on osallistunut erilaisiin aktiviteetteihin.

– Porukka tuntuu mättävän korttia yhdessä. Pingis on ollut myös kova sana. Sitä jätkät vetävät kyllä hyvin ahkerasti. Taso on vaihteleva, Kortelainen naurahtaa.

– Meillä on johtoryhmän kanssa ihan omat pelit. Odotellaan rauhassa ja katsotaan, että miten pelaajien alkusarja kehittyy. Hypätään sitten mukaan.

Kortelaisen mukaan Leijonien MM-kisarupeama on sujunut hyvin kivuttomasti. Ainakin jos puhutaan kaukalon ulkopuolisisista kuvioista.

– Aina kun lähdetään kisoihin, aina on jotain pientä hässäkkää. Pitää muistaa, että nyt myös kisajärjestäjät hyppäsivät kohti tuntematonta. Aina noista on kuitenkin selvitty ja järjestäjät ovat reagoineet hyvin kaikkeen. Ei voi sanoa, että olisi mitään ongelmia. Kaikki on mennyt hyvin. Olemme tyytyväisiä, Kortelainen nyökyttelee.

Leijonien MM-urakka jatkuu tänään iltaottelulla Italiaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat