Jokereiden kausi yhtä sekasortoa – Jesse Joensuuta jännittää puhelinta katsoessa: "Rehellisesti sanottuna tulee se tunne joskus"

2:12
Videolla juttu Jokereiden Valko-Venäjän matkan peruutumisesta.

Jokerien  KHL-kausi kausi on ollut kahlaamista muutoksesta toiseen. Jesse Joensuu kertoi MTV Urheilulle, miten raastavaa erilainen arki on ollut pelaajan kannalta. 

Jos katsoisi KHL:n sarjataulukkoa "normaalina" syksynä, ensimmäinen ajatus olisi, että nettisivujen tekijälle on sattunut huono päivä. 

SKA on pelannut läntisessä lohkossa jo yhdeksän ottelua, kun Jokereilla pelejä on vasta kolme. Tai oikeastaan kaksi, koska Dinamo Minskiä vastaan merkitty ottelu tuomittiin tappioksi.  

Jokereiden pelattujen pelien voittoprosentti on sata, mutta silti joukkue on lohkossaan toiseksi viimeisenä. 

Jokerien Valko-Venäjän reissu on peruuntunut viime hetkellä, otteluita on siirretty, karanteeni on asetettu, karanteeni on purettu ja niin edelleen. Jesse Joensuu, 32, on nähnyt jääkiekkourallaan paljon, mutta hänkin on joutunut pyörittelemään välillä päätään. 

– New York Islandersiin siirtymistä edeltävä kesä ja lakkokausi olivat aika erikoisia, mutta ei mitään tämän rinnalla, Joensuu sanoi MTV Urheilulle. 

Jännittääkö mennä aamulla hallille, kun koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu?

– Ei välttämättä hallille meno jännitä, mutta rehellisesti sanottuna se tunne tulee joskus puhelinta katsoessa. Kaikki tiedostavat sen, että yksi tekstiviesti voi aamulla muuttaa taas kaiken. 

"Henkisesti raskasta"

Yksi viime hetken muutos tuli, kun joukkue oli jo lähdössä Minskiin sarjakauden avaukseen, mutta viime hetkellä ottelu peruuntui. Joukkue oli jo bussissa odottamassa lähtöä

– Pelaajat suhtautuivat tilanteeseen aika hyvin. Luotimme, että joku muu osaa päättää asian. 

Jokerien joukkue joutui 14 päivän karanteeniin, kun osa avausvastustaja Neftehimik Nizhnekamskin pelaajista sairastui koronaan. Karanteeni kuitenkin purettiin, ja joukkue pääsi harjoittelemaan yhdessä maanantaina. 

 KHL:ssä on ilmennyt lukuisia koronavirustartuntoja, mutta sarjan puheenjohtaja Aleksei Morozov kommentoi, että tilanne on täysin hallinnassa. Morozov sanoi, että Jokerit on pakotettu ottelusiirtoihin, koska sillä ei ole reservijoukkuetta. 

– On tämä henkisesti raskasta, koska jokainen jätkä elää niin tiiviisti joukkueessa. Huippusarjaa ei voi pelata puolivaloilla. Kun keskittyminen herpaantuu, sen kääntäminen on vaikeaa, Joensuu kuvailee. 

Peliruuhka tammikuussa

Ottelusiirtojen takia Jokereilla on tammikuussa esimerkiksi neljän ottelun viikko – niin kuin KHL ei olisi jo perusmuodossaan riittävän raskas. 

– Jokainen päivä on lahja, kun saamme pelata tai treenata. Ei ole kovin hedelmällistä miettiä, että millainen ohjelma meillä on tulossa tammikuussa, värikäs porilainen kuittaa. 

Jokerit kohtaa perjantaina Sibir Novosibirskin, joka pelasi keskiviikkona koronaviruksen kourissa viruvaa SKA Pietaria vastaan.

– Ei minua pelota peli terveyden kannalta, vaan enemmän se, että ottelu peruttaisiin mahdollisten uusien tautitapausten takia. KHL, Jokerit ja Suomen valtio kohtelevat meitä hyvin. Luotan niihin. 

Kopissa väännetään vitsiäkin

Jääkiekkojoukkueen pukukoppi on hienovarainen yhteisö, jossa pienikin yksityiskohta voi keikuttaa henkeä ja kemiaa. Jos peruspohja on vahva, vaikeudet on helpompi käsitellä. 

– Kyllä asioista kopissa vitsiäkin väännetään, Joensuu sanoo. 

Onko illan pimeinä tunteita tullut mietiskeltyä, että onko tässä koko touhussa enää mitään järkeä?

– Ei ole. Ajattelen asian niin, että jossain vaiheessa sarjat on saatava käyntiin. KHL kokeilee, miten huippu-urheilu saadaan toimimaan, ja se on taas pioneeriityötä SM-liigalle ja muille huippusarjoille. Meitä testataan paljon, ja tuotamme hyvää dataa annettavaksi eteenpäin. 

Pelaajille tilanne on kinkkinen, sillä elanto on ansaittava, vaikka kaukaloon astuminen ja jäähallissa pyöriminen arveluttaisikin. Henkilökohtainen tai jopa koko joukkueen lakko olisivat rajuja keinoja. 

Eikä sellainen ole tullut Joensuulle mieleenkään. 

– Ei missään nimessä. Ja vaikka olisi, en siitä kertoisi tässä. 

"Kuraa tullut paljon"

Jokereilla on tälläkin kaudella koossa huippujoukkue, ja joukkue pystyy parhaimmillaan tuottamaan hyvää viihdettä jäällä. Silti seuran ympärillä on pyörinyt kielteinen, jopa vihamielinen ilmapiiri. 

Jokereiden venäläisomistuksen kritiikki on tuonyt vielä oman soppansa mukaan. Yle uutisoi laajasti Jokerien venäläisomistajien rahanpesuepäilyistä. 

– Kuraa on tullut tosi paljon jo pitkään, ja viime aikoina tahti on vaan kiihtynyt, Joensuu myöntää. 

– Meillä on hyvä joukkue ja paljon kuuluisia pelaajia. Olisi hyvä, jos niistäkin kirjoitettaisiin, eikä vaan siitä, että olemme tehneet kaiken väärin. 

Jos korona saadaan kuriin, sarja normaalisoituu ja voitot jatkuvat, jossain vaiheessa tulee senkin aika. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja