Jokeen laskettiin sim-korteilla varustettuja tutkimuspulloja: Yhden pullon outo kohtalo selvisi, kun puhelinlasku saapui

2:06
Merien muovijäteongelma kasvaa

Tutkimukset ovat kiinnostavia, varsinkin jos ne tarjoavat yllätyksiä. Bangladeshissa suoritettu koe tarjosi jopa hieman humoristisen käänteen.

Tutkijat laskivat Ganges-jokeen seurantatekniikalla varustettuja muovisia pulloja selvittääkseen muoviroskan liikkeitä vedessä. Pulloissa oli mukana sim-kortit, joiden avulla tutkijat pystyivät kartoittamaan niiden etenemistä.

Ars Technica kertoo artikkelissaan, että yksi pulloista oli lähtenyt tyystin omille teilleen. Tutkijat huomasivat tilanteen, kun he saivat laskun pullossa olleen sim-kortin nettikäytöstä. Kortti oli ruksutellut dataa 300 megatavun edestä ja tutkijat tajusivat, että joku on napannut sim-kortin tutkimuspullosta kotiinsa omaan käyttöönsä.

Tutkimus tarjosi muutenkin mielenkiintoista tietoa: Yksi pulloista seilaili jokea pitkin yli 600 kilometriä 51 päivän aikana. Osa pulloista oli jäänyt kiinni ilmeisesti kalastusverkkoihin.

Tutkijat eivät pidä pullojen jumittumista tai vedestä pois ottamista epäonnistumisena – päinvastoin. Tämäkin kertoo tutkijoiden mukaan osaltaan siitä, miten muovijäte todellisuudessa liikkuu luonnossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja