Jokaisen autokoulun käyneen pitäisi ymmärtää tämä liikennesääntö, mutta todellisuus on karu

Vaarallinen väärinpysäköinti alkoi Helsingissä heti uuden lain ensimmäisenä aamuna – johtaa välittömään hinaukseen:"Todella huono uudistus" 4:28
Vaarallinen väärinpysäköinti alkoi heti uuden tieliikennelain ensimmäisenä aamuna. Tutustuimme pysäköinnintarkastajien työhön Helsingissä.

Vaarallinen väärinpysäköinti huolettaa Helsingin kaupungin pysäköinninvalvontaa. Sörnäisten rantatiellä sijaitsee tarkastajia erityisen paljon työllistävä suojatie.

Helsingin kaupungin pysäköinnintarkastajana työskentelevä Väiski julkaisi pysäköinninvalvonnan Instagram-tilillä kuvan vaarallisesta suojatiestä Sörnäisten rantatiellä.

Helsingin kenties suosituin suojatie. Suosituin siinä mielessä, että viiden metrin matkalla ennen sitä on lähes päivittäin ajoneuvo pysäköitynä, Väiski toteaa julkaisussa.

Kuvassa näkyy, kuinka Toyota-kuljettaja on jättänyt ajoneuvonsa aivan liian lähelle suojatietä peittäen näkyvyyden vaarallisesti.

Suojatien eteen pysäköinti yleistynyt

Pelkästään tämän kyseisen suojatien eteen pysäköidyille autoille on uuden tieliikennelain voimassaolon aikana, eli kesäkuun 2020 jälkeen, määrätty peräti 513 pysäköintivirhemaksua. Lisäksi useita autoja on pysäköinninvalvonnan mukaan hinattu pois vaaraa aiheuttamasta.

Liian lähelle suojatietä pysäköiminen on pysäköintivirhemaksujen määrän perusteella yleistynyt Helsingissä. Vuosina 2019 ja 2020 rikkeestä määrättiin reilut 10 000 pysäköintivirhemaksua, mutta vuonna 2021 määrä kasvoi jo lähes 15 000:een.

Laki on ehdoton; ei viittä metriä lähemmäs

Pysäköinnintarkastaja Väiski muistuttaa, että tieliikennelaki on ehdoton; viiden metrin matkalla ennen suojatietä ei saa lähtökohtaisesti pysäköidä eikä edes pysäyttää minkäänlaista ajoneuvoa. Tämä koskee myös kuorman purkamista ja jopa matkustajan kyytiin ottamista tai kyydistä jättämistä.

– Viisi metriä on sellainen noin tavallisen henkilöauton mitta, jos muistisääntöä haluaa itselleen laittaa ylös, Väiski vinkkaa.

Vaarallinen ajatusvirhe

Nykyinen tieliikennelaki sallii auton pysäköimisen myös kadun vasempaan reunaan. Osa autoilijoista kuitenkin unohtaa tällöin, että näkyvyys suojatiehen normaalissa ajosuunnassa estyy, jos suojatie jää alle viiden metrin päähän auton perästä.

Vaikka vasempaan reunaan pysäköivä ajattelisi jättävänsä auton parkkiin suojatien jälkeen, vastaantulijoille se on kuitenkin suojatien edessä peittäen näkyvyyden ratkaisevassa kulkusuunnassa.

Katso julkaisu alta.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lue myös:

    Uusimmat