Joka kuudes syöpä johtuu infektiosta

Tuore selvitys osoittaa, että noin kuudennes kaikista syövistä johtuu infektioista. Infektiot aiheuttavat syöpiä etenkin köyhissä maissa. Huomattava osa sairastumista olisi ehkäistävissä rokotteilla, seulonnoilla ja hoidoilla.

Tiedot perustuvat maailmanlaajuiseen GLOBOCAN 2012 -syöpätutkimukseen. Sen perusteella infektiot olivat vuonna 2012 vastuussa noin 2,2 miljoonasta syövästä eli 15 prosentista kaikista kyseisenä vuonna todetuista syöpätapauksista.

Helikobakteeri-infektiot aiheuttivat noin 770 000 syöpää, papilloomavirus 640 000, hepatiitti-B-virus 420 000, hepatiitti-C 170 000 ja Epstein-Barrin virus 120 000 syöpää. Kaposin sarkooma oli toiseksi suurin syövän aiheuttaja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa. Kyseiset infektiot aiheuttavat muun muassa kohdunkaulan syöpää, mahasyöpää ja maksasyöpää.

Infektioiden aiheuttamat syövät ovat yleisiä köyhissä maissa, joissa jopa puolet kasvaimista voi liittyä infektioihin. Varakkaissa maissa tapaukset ovat harvinaisempia: niissä vain viitisen prosenttia syövistä aiheutuu infektioista.

Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että merkittävä osa infektioiden aiheuttamista syövistä pystyttäisiin ehkäisemään ja hoitamaan, jos köyhien maiden rokotus- ja seulontaohjelmat saataisiin varakkaiden maiden tasolle. Tilanne ei kuitenkaan ole parantunut sitten vuoden 2008, jolloin edellinen selvitys tehtiin.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Milloin on tarvetta epäillä syöpää?

HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson kertoi eri syöpien oireista Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja