Mainos

Professori kommentoi Wahlroosin perustuslakinäkemyksiä: "Iso askel taaksepäin"

2:25

Isolla pensselillä perustuslaista, perustuslakivaliokunnasta ja koko poliittisen järjestelmän kangertelusta nykyisen perustuslain oloissa. Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin maanantaina julkaistu Hiljainen vallankumous -pamfletti kuumensi perustuslakikeskustelua, joka on jo valmiiksi käynyt vilkkaana soten vuoksi.

Turun yliopiston oikeustieteen professorin Juha Lavapuron mukaan Wahlroosin pamfletti on luonteva jatko Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja ajatuspaja Liberan aiemmille julkaisuille.

– Joillakin tahoilla tuntuu olevan erityistä kiinnostusta viedä Suomen perustuslain kehittämistä taaksepäin tuonne 1970–1980 -luvuille saakka. Se on ehkä se peruslinja, mikä siellä on näkyvissä, Lavapuro sanoi STT:lle.

Lavapuro kommentoi Wahlroosin pamflettia twitterissä muun muassa toteamalla, että presidentin valtaoikeuksien vahvistaminen olisi iso askel taaksepäin. Hän sanoo, että Suomen poliittista järjestelmää on viime vuosikymmenet kehitetty eduskunnan asemaa vahvistavaan suuntaan. Lavapuro sanoo myös, että perustuslailla on jo tuomioistuinperusteinen jälkivalvonta.

– Perustuslain 106 pykälän mukaan tuomioistuimen on annettava etusija perustuslaille, jos se katsoo yksittäisessä tapauksessa lainsoveltamisen olevan ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Meillä on käyty keskustelua silloin tällöin siitä, tarvitseeko lainsoveltamisen olla ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. Vai riittäisikö, että 106 pykälässä lukisi vain, että tuomioistuimen on jätettävä lain säädös soveltamatta, jos se katsoo sen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa, Lavapuro sanoi.

"Valtiosääntötulkintaoikeutta kouralliselle asiantuntijoita"

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on viime vuosina ollut näkyvästi esillä muun muassa sote-uudistuksen yhteydessä, kun uudistuksen eteneminen on tyssännyt useampaan otteeseen perustuslakikysymyksiin. Wahlroosin mielestä perustuslakivaliokunnan omaa valmistelua tulisi vahvistaa siten, että se olisi vähemmän riippuvainen ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä.

– Me olemme antaneet valtiosääntötulkintaoikeutta kouralliselle asiantuntijoita, jotka käyttävät tänään suurempaa valtaa, väittäisin, kuin yksikään yksittäinen valtioneuvoston jäsen, Wahlroos sanoi pamfletin julkistustilaisuudessa.

Wahlroos kirjoittaa pamfletissa, että lakien, muiden määräysten ja viranomaispäätösten perustuslaillisuuden arviointi pitäisi antaa erilliselle perustuslakituomioistuimelle tai korkeimmalle oikeudelle.

– Jonkun täytyy voida tehdä jälkikäteisvalvontaa, meillä on kiistatta lakeja, jotka sotivat perustuslakia vastaan tällä hetkellä voimassa, olen niistä maininnut yhden, työehtosopimuslain, mutta niitä on muitakin. Jonnekin ne pitäisi pystyä vetämään, Wahlroos sanoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.