Johtajaylilääkäri huolissaan henkilökunnan riittävyydestä: "Jotenkin pitäisi selvitä joulun pyhistä yli"

Pelkät rokotteet eivät pysäytä omikronia, sanoo Euroopan tautikeskus - näin Asko Järvinen kertoo Hus-alueen tilanteesta 11:04
Pelkät rokotteet eivät pysäytä omikronia, sanoo Euroopan tautikeskus - näin Asko Järvinen kertoo Hus-alueen tilanteesta

Riittääkö tehohoitajia jouluksi? Tämä on kysymys, joka huolestuttaa johtajaylilääkäri Juha Korpelaista.

Vaikka koronatilanne on pysynyt suhteellisen samanlaisena Pohjois-Pohjanmaalla, on sairaanhoitopiirin vs. johtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen huolissaan.

– Tilanne on sairaalakuormituksen osalta huolestuttava. Erityisesti joulun seutu huolestuttaa, henkilökunnalla on lomaa ja jotenkin pitäisi selvitä joulun pyhistä yli pienemmällä joukolla osaajia. Huolenaihe on nimenomaan tehohoidon osalla, Korpelainen kertoo MTV Uutisille.  

Viimeisen kuukauden aikana tartuntoja on vuorokaudessa Pohjois-Pohjanmaan alueella ollut noin 200-300 kappaletta.

– Omalla alueella näkisin, että tästä päästään ulos 3. rokotteet antamalla. Se on kaikkein tärkein asia. Olipa se omikron minkälainen virusmuunnos tahansa, niin kyllä siihen rokotus näyttää vaikuttavan.

Korpelainen sanoo, että sairaanhoitopiirin alueella on käytössä kattavasti rajoituksia ja niihin on kovin vähän lisättävää.

– Jonkin verran voisimme rajoittaa tilaisuuksia ja tilojen käyttöä. Mutta käytännössä se tarkoittaisi sitä, että edes koronapassilla ei voisi tiettyihin tiloihin ja tilanteisiin tulla.

"Omasta takaakin riittää viruskontakteja"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tiistaina Kymmenen uutisissa, että EU- ja Schengen-maiden ulkopuolisilta matkustajilta aiotaan edellyttää rajalla pakollista, korkeintaan 48 tuntia vanhaa koronatestitulosta.

Kiurun mukaan pakollinen terveystarkastus eli käytännössä koronatesti aiotaan ulottaa koskemaan myös Tanskasta, Britanniasta ja Norjasta saapuvia. Näissä maissa omikron on levinnyt erityisen kovaa vauhtia.

Joulun aikaa suurin ulkomailta tuleva matkailupaine kohdistunee Lappiin, mutta vaikutuksia sillä on myös Pohjois-Pohjanmaalle. Korpelainen sanoo, että esimerkiksi Kuusamoon tulee charter-lentoja.  

– Mutta omasta takaakin riittää viruskontakteja, joten kovin suuri muutos se ei tällä alueella olisi, Korpelainen sanoo viitaten ulkomaisiin matkailijoihin.   

Lue myös:

    Uusimmat