Joensuun lunnin ampuminen on suututtanut ihmisiä – Itä-Suomen poliisi kommentoi tapausta

Harvinainen lunni harhautui talon pihaan Joensuussa – paikalle soitettiin poliisi, joka ampui sen 0:18
Katso myös vdeo: Harvinainen lunni harhautui talon pihaan Joensuussa – paikalle soitettiin poliisi, joka ampui sen

Poliisin toiminta lunnin löytöpaikalla Joensuussa Pohjois-Karjalassa on herättänyt ihmetystä ja suuttumusta sosiaalisessa mediassa. Itä-Suomen poliisi kommentoi asiaa nyt X:ssä (entinen Twitter).

Tiira-lintutietopalveluun ilmoitettiin tiistaina havainto lunnista Joensuun Karsikossa.

Muun muassa Atlantilla ja Pohjanmerellä talvehtiva lunni on Suomessa hyvin harvinainen näky.

Tänä talvena lunneja on kuitenkin bongattu Suomessa peräti neljä. Lintujärjestö Birdlifen asiantuntijan mukaan lunneja on ajanut Suomeen todennäköisesti ruuan puute talvehtimispaikoilla.

Joensuussa havainnon ilmoittaneen ihmisen mukaan lunni oli pihassa, mutta ei lentänyt vaan juoksi karkuun.

Hän kertoo soittaneensa hätäkeskukseen, josta paikalle oli lähetetty poliisi. Ilmoittajan hämmästykseksi poliisi ampui linnun.

– Ikävää, etteivät he antaneet lunnille edes mahdollisuutta selvitä, hän kirjoitti havainnon yhteydessä.

Neljä lunnia eksyi Suomeen – poliisi ampui yhden Joensuussa 0:47
Neljä lunnia eksyi Suomeen – poliisi ampui yhden Joensuussa

Birdlife: Virhearvio

Poliisin toimintaa ovat ihmetelleet myös asiantuntijat.

Lintujen suojelujärstö Birdlife muistuttaa tänään julkaisemassa tiedotteessaan linnun tilan arvioinnin olevan vaikeaa ilman kokemusta.

– Luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneet henkilöt ja lintuasiantuntijat voivat arvioida hoidon tarvetta, antaa ohjeita sekä tarjota apua linnun kiinniottamiseen tai kuljettamiseen lähimpään hoitopaikkaan, Birdlife viestittää.

– Joensuussa tehty päätös lunnin lopettamisesta on ollut ilmeinen virhearvio. Lain mukaan eläin on lopetettava, jos se on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan. Matkallaan väsähtänyt lunni ei tällaisessa tilassa ole.

– Lunni on Suomessa suurharvinaisuus, jota ei havaita meillä edes joka vuosi. Lunni on maailmanlaajuisesti uhanalainen laji.

Näin poliisi kommentoi

Itä-Suomen poliisi on aiemmin avannut asiaa vain lyhyesti.

Nyt se kertoo asiasta X:ssä.

– Poliisilla eivät ole tapahtuman yksityiskohdat selvillä, mutta tulemme selvittämään asian, poliisi kertoo päivityksessään.

– Laki eläinten hyvinvoinnista lähtee siitä, että loukkaantunutta luonnonvaraista eläintä on autettava. Jos eläin on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen olisi ilmeistä julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Itä-Suomen poliisi kertoo, että samansisältöisen toimivaltuus on kirjattu myös poliisilakiin.

– Poliisin eläintehtävien kirjo on laaja, ja niihin liittyvissä ohjeistuksissa on epäilemättä kehittämisen varaa. Arvioimme tapauksen kulun selvittyä, millaista lisäohjeistusta tässä tapauksessa tarvitaan, poliisi kirjoittaa.

Poliisi kertoi aiemmin tänään MTV Uutisille tiedottavansa asiasta ensi viikolla, kun asiaan liittyvät ihmiset ovat töissä ja tapaus on selvitetty heidän kanssaan.

Suomessa muut tänä talvena löydetyt lunnit on otettu hoitoon.

Juttua päivitetty 26.1.2024 kello 14.58 Birdlifen kommenteilla. 

Lue myös:

    Uusimmat