Eläinsuojelukeskuksen piti ottaa Orimattilan karkurilehmä hoiviinsa, poliisi ampui: "Surullinen loppu – meitä ei konsultoitu millään tavalla"

2:06
Eläinsuojelukeskus Tuulispää on antanut jatkoaikaa monen eläimen elinpäiviin: syyskuussa MTV Uutiset kertoi villisika Oskun tarinan

Noin kaksi viikkoa sitten teurastamolta karanneen ja eilen poliisin ampumaksi joutuneen lehmän tapaus on nostattanut suurta kritiikkiä eläinsuojelupiireissä.

Eläin karkasi teuraskuljetuksen purkuvaiheessa Orimattilan taajamaan 13. lokakuuta. Poliisin mukaan sen päivät oli tarkoitus päättää, koska lehmä käyttäytyi ongelmallisesti kotitilallaan.

Somerolla sijaitseva eläinsuojelukeskus Tuulispää oli julkisuuteen antamien tietojensa mukaan virkavaltaan yhteydessä useaan kertaan eläimen karkumatkan aikana. Eläinsuojelukeskus halusi, että eläin otetaan elävänä kiinni, ja se saisi kodin Tuulispäästä.

Poliisin mukaan eläinsuojelukeskuksen henkilökunnalle kerrottiin, että eläimen kiinniottoon sisältyy merkittäviä vaaroja, koska se oli käyttätynyt kotitilallaan aggressiivisesti ja arasti.

Hevosurheilu-lehden mukaan kyyttö oli juoksennellut muun muassa Orimattilan raviradalla.

Tiedotteensa mukaan virkavalta piti eläimen lopettamista ainoana turvallisena vaihtoehtona, teki lainmukaisen lopettamispäätöksen ja virka-apupyynnön paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle.

Poliisi ei halunnut ottaa riskiä siitä, että kiinniotosta aiheutuisi vaaraa muiden ihmisten hengelle ja terveydelle, mutta eläinsuojelukeskus ei näitä perusteita niellyt.

"Lopputulos tuli yllätyksenä"

Eläinsuojelukeskus Tuulispää kritisoi eilen julkaisemassa Facebook-päivityksessään poliisin toimintaa ja kertoo oman versionsa tapahtuneesta.

Tuulispää oli tarjonnut naudalle uutta kotia ja etsinyt eläintä vapaaehtoisvoimin useita päiviä muun muassa lennätettävien kuvauskoptereiden avulla.

– Olemme olleet jatkuvassa valmiudessa, jotta naudan olinpaikan selvittyä pääsisimme tekemään tilannearviota ja pyydystyssuunnitelmaa yhdessä poliisin kanssa, eläinsuojelukeskus kirjoittaa päivityksessään. 

Tuulispään väki kertoo kuulleensa kyytön kohtalosta vasta sitten, kun eläin oli jo ammuttu.

Keskus on pahoillaan siitä, että eläin lopetettiin heille siitä ilmoittamatta.

Tuulispään mukaan viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen tiedettiin, että “nauta on arka, mutta ei sellainen, jonka pelastamista ei kannattaisi edes yrittää”.

– Tiesimme, että tarinalla saattaa olla surullinen loppu. Tämä lopputulos tuli kuitenkin yllätyksenä, sillä vaikka olemme lähes päivittäin olleet viranomaisiin yhteydessä aiheesta ja uskoneet vastavuoroiseen yhteistyöhön, meitä ei millään tavalla konsultoitu ennen lopettamispäätöstä, eikä meitä edes informoitu siitä, että nauta on löydetty.

Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.

Filosofi kommentoi

Myös eläinkysymyksiin erikoistunut filosofi Elisa Aaltola on ottanut tapaukseen kantaa sosiaalisessa mediassa ja esittää tukensa eläinsuojelukeskukselle.

Hänenkään mielestään poliisi ei toiminut tilanteessa reilusti.

– Eläimen parasta toivoville osaaville auttajille ei annettu edes mahdollisuutta yrittää kiinniottoa, Aaltola kirjoittaa Facebookissa.

Juttu jatkuu päivityksen jälkeen.

Eläinsuojelu- ja erävalvonta-asioista vastaava komisario Rauno Piispa Hämeen poliisilaitokselta perustelee lopetuspäätöstä eläimen potentiaalisen vaarallisuuden lisäksi naudan lajityypillisellä käytöksellä.

– Villinä ollessaan naudoilla on tapana unohtaa, mistä se on kotoisin eli se vieraantuu nopeasti ihmisen käsittelyyn. Ja mitä pidempään lehmä on villinä luonnossa, sen vaikeampaa se on ottaa turvallisesti kiinni, Piispa sanoo tiedotteessa.

Eläin lopetettiin eilen Porvoonjoen länsipuolella Orimattilan keskustasta luoteeseen taajaman ulkopuolella.

Itäsuomenkarjaa edustanut yksilö oli Iltalehden tietojen mukaan 7-vuotias. Kyytöt voivat elää jopa 20-vuotiaiksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja