Joensuulaisen vartijan epäillään varastaneen useista liikkeistä, marjamyyjiltä sekä mökeiltä – poisti osan valvontakameroiden tallenteista, jotka näyttivät teot

Joensuulainen vuonna 1994 syntynyt mies oli osaomistajana vartiointiliikkeessä, jonka asiakkaina oli isoja paikallisia kauppaliikkeitä. Miehen epäillään käyttäneen rooliaan vartijana hyväksi rikosten toteuttamisessa.

Joensuun poliisiasema on saanut valmiiksi 16 esitutkinnan kokonaisuuden, jossa joensuulainen mies on syytettynä lukuisista varkauksista sekä törkeistä varkauksista. Syytelistalla on myös muun muassa liikennerikkomuksia ja ampuma-aserikos.

Rikokset sijoittuvat vuosien 2017 ja 2019 välille. Mies työskenteli vartijana pienehkössä vartiointiyrityksessä, jonka asiakkaana oli useita isoja joensuulaisia liikeyrityksiä.

Miehen epäillään liikkuneen vartioimissaan liiketiloissa aukioloaikojen ulkopuolella, ja varastaneen esimerkiksi elektroniikkaa ja erilaista käyttötavaraa. Lisäksi hänen epäillään tyhjentäneen pelikoneita ja rahanvaihtoautomaatteja.

Esitutkinnan aikana poliisin tietoon tuli, että kauppaliikkeiden yhteydessä olleiden marjamyyjien myyntirahoja oli kadonnut huomattava määrä.

Miehen vartiointiyritys vastasi myös näiden marjamyyjien rahojen käsittelystä, ja häntä epäillään nyt myös niiden varastamisesta.

Poisti valvontakameranauhoja, mutta vain välillä

Vartija yritti peitellä jälkiään poistamalla valvontakameratallenteita, joihin hänen aukiololaikojen ulkopuoliset käyntinsä liiketiloissa olivat tallentuneet.

Jostain syystä mies ei poistanut tallenteita jokaisella käyntikerralla, joten osasta on selkeät nauhat poliisilla tallessa.

Valvontakamerojen nauhoihin kajottiin vain yhdessä miehen vartiointiyrityksen vartioimassa liiketilassa.

Murtoja lähialueen mökkeihin

Kun poliisi teki kotietsinnän miehen asuntoon, sieltä löytyi liiketiloista varastettujen tavaroiden lisäksi myös lähialueen vapaa-ajan asunnoista varastettua tavaraa. 

Silloin poliisi osasi yhdistää miehen viime syksyn ja alkuvuoden tapahtumiin, kun Joensuun ja Kontionlahden alueella tapahtui useita murtoja lyhyen ajan sisällä. Mökeiltä varastettiin muun muassa mönkijöitä ja työkaluja.

Miehen epäillään toimineen muissa rikoksissaan yksin, mutta mökkimurroissa hänellä epäillään olleen useita rikoskumppaneita.

Miehen epäillään aiheuttaneen asianomistajille tekojen seurauksena yhteenlaskettuna useiden kymmenien tuhansien eurojen taloudellisia vahinkoja.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä lähes kaikkiin tutkittavana olleisiin tekoihin, eikä miehen motiivista ole tietoa. 

Lue myös:

    Uusimmat