Joe Biden vaihtaa Corvetten lähes 10-tonniseen panssaroituun Cadillaciin – tällainen on uuden presidentin "Pedoksi" nimetty virka-auto

0:31
Presidentti Joe Bidenin virka-auto on lempinimeltään The Beast eli Peto. Katso videolta, miltä massiivinen Cadillac näyttää luonnossa.

USA:n presidentin alla on amerikkalaisvalmisteinen työsuhdeauto.

Yhdysvaltain seuraava presidentti, demokraattien Joe Biden, vannoo virkavalansa tänään keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa. Voit seurata virkaanastujaisia täältä. Ota seurantaan myös MTV Uutisten Bidenin Yhdysvallat -aihetunniste.

Kerroimme aiemmin, kuinka kovana automiehenä tunnettu Biden on iskenyt silmänsä erityisesti Corvetteihin, mutta ei tiukkojen turvallisuusohjeistusten vuoksi saa itse ajaa sillä yleisillä teillä.

Bidenin uusi virka-auto on massiivinen Cadillac, joka otettiin käyttöön presidentti Donald Trumpin kaudella syyskuussa 2018. Lempinimeä The Beast (suom. peto) kantava ajoneuvo korvasi Barack Obaman vuonna 2009 käyttöönottaman auton, joka tuli Bidenillekin tutuksi hänen toimiessaan Obaman varapresidenttinä.

Painoa yli 9 tonnia

Beastin suunnittelu käynnistyi vuonna 2013. Kyseessä on General Motorsin valmistama ja Cadillacia ulkoisesti muistuttava ajoneuvo, mutta sen ominaisuudet ovat lähempänä panssarivaunua kuin siviili-Cadillacia.

Kuorma-auton alustalle rakennettu erikoisajoneuvo painaa yli 9 tonnia. Sen ovet ovat 30 senttiä paksut ja painavat saman verran kuin matkustajalentokoneen ovet. Ikkunoissakin on paksuutta 10 senttiä.

Auto on suojattu kauttaaltaan, ja panssaria on ohuimmassakin kohdassa huimat 13 senttiä. Se on suunniteltu kestämään sekä rynnäkkökiväärien luodit että vähän raskaammatkin räjähteet.

Hinta 1,5 miljoonaa dollaria

Autossa on seitsemän istumapaikkaa kolmessa penkkirivissä. Vakiovarusteisiin kuuluvat muun muassa kyynelkaasutykit, lisähappea sekä presidentin veriryhmän mukaista lisäverta.

Yksi "Peto" kustantaa noin 1,5 miljoonaa dollaria eli nykykursseilla noin 1,25 miljoonaa euroa. Autoja on käytössä useita.

USA:n presidentti käyttää virka-autoaan lähinnä kulloisenkin tukikohtansa ja Air Force One -lentokoneen välillä siirtymiseen.

Trump vieraili Suomessa kesällä 2018, mutta tuolloin uutta virka-autoa ei vielä oltu otettu käyttöön. Suomessa nähtiinkin vanha malli.

The Beastista käytetään toisinaan myös koodinimeä Cadillac One.

mtvuutiset_live_MaijaLehmusvirta LIVE
Seuraa MTV Uutiset Liven suoraa lähetystä Bidenin virkaanastujaisista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja