Jo yksi liikuntakerta laskee vaikeasti hoidettavaa verenpainetta – kevyt treeni raskasta parempi!

Tuore tutkimus osoittaa, että liikunta saattaa olla jopa luultua parempi ja nopeampi apu vaikeasti hoidettavaan verenpaineeseen. Tulosten perusteella verenpaine laskee jo yhden liikuntakerran jälkeen.

Vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia sairastavien verenpaine ei aina laske edes usean lääkkeen yhteisvoimin, joten uudet havainnot ovat tervetulleita.

Tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 20 keskimäärin 54-vuotiasta verenpainepotilasta osallistui kolmeen eri ryhmään kolmena eri päivänä. Yhtenä päivänä he lepäsivät ja muina päivinä osallistuivat 45-minuuttiseen kevyeen tai kohtalaisen intensiiviseen aerobiseen liikuntaharjoitukseen. Kaikki osallistujat sairastivat vaikeasti hoidettavaa verenpainetautia.

Lepopäivään verrattuna osallistujien systolinen verenpaine laski kummankin liikuntakerran jälkeen 8–9 elohopeamillimetriä, mutta diastolinen verenpaine laski vain kevyen liikunnan jälkeen. Kevyt liikunta oli muillakin mittareilla parempaa, ja sen suomat verenpaineen alentumat havaittiin pidempään, jopa 19 tuntia myöhemmin. Rankemman liikunnan vaikutukset nähtiin vain liikuntaa seuraavien viiden tunnin ajan.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kävelykin on liikuntaa!

Miten sauvakävellään oikeaoppisesti? Entä mitä hyötyä harrastuksesta on? Huomenta Suomi perehdytti lajin saloihin huhtikuussa 2016.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja