Jo kahdeksan lasta kuollut: Ikea veti Malm-lipastot myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa

Huonekalujätti Ikea vetää suositut Malm-lipastot myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Jo kahdeksan pikkulasta on kuollut jäätyään kaatuneen lipaston alle.

Kaksivuotias kalifornialaispoika Jozef Dudek menehtyi viime toukokuussa Ikean Malm-lipaston kaaduttua hänen päälleen päiväuniaikaan. Dudek oli kahdeksas alle 3-vuotias lapsi, joka on menehtynyt Ikean lipaston alle sitten vuoden 1989 Yhdysvalloissa tai Kanadassa, kertoo Yhdysvaltojen kuluttajaviranomainen Express-sivuston mukaan.

Nyt Ikea vetääkin suositut lipastot myynnistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Huonekalujätti tarjoaa ilmaista hakua ostetuille lipastoille. Vaihtoehtoisesti Ikean henkilökunta voi tulla kiinnittämään lipaston seinään, ja varmistamaan näin sen turvallisuuden. 

Vastaavaa takaisinvetoa yritettiin jo vuonna 2016. Dudekin perheen mukaan takaisiveto epäonnistui pahoin, ja se oli tehoton tapa saada vaaralliset lipastot pois lastenhuoneista.  Ikea USA:n toimitusjohtajan Lars Peterssonin mukaan Ikeasta lähetettiin kuitenkin tuolloin 13 miljoonaa sähköpostia asiakkaille, ja Malm-lipaston oikeaoppisesta kiinnityksestä kampanjoitiin myös Twitterissä, Facebookissa, televisiossa, lehdissä ja Ikean omialla sivuilla. Tästä huolimatta turvallisuuskampanja jäi suutariksi, sillä liikkeistä haettiin vain 300 000 ilmaiseksi jaettavaa kiinnityssettiä, vaikka lipastoa on sen eri versioissa myyty Yhdysvalloissa useita miljoonia.

Ikean Malm-lipastot eivät ole ainoa huolenaihe. Mikä tahansa raskas huonekalu tai kodinkone, joka ei ole oikeaoppisesti asennettu, voi olla vaaraksi. Yhdysvaltojen kuluttajaviranomaisen mukaan kolme lasta loukkaantuu joka tunti huonekalun kaaduttua. Yksi lapsi menehtyy joka toinen viikko väärin kiinnitettyjen televisioiden tai huonekalujen alle. 

Suomessakin myytävä Malm-lipasto on kiinnitettävä seinään pakkauksessa olevalla kaatumisesteellä, jotta se ei pääse kaatumaan, jos lapsi roikkuu tai kiipeää siinä. Kaatumisen estämiseksi huonekalu tulee kiinnittää pysyvästi seinään.

Vajaa vuosi sitten uutisoitiin, että huonekalujätti Ikea maksoi yhteensä 50 miljoonan dollarin eli 48 miljoonan euron korvauksen kolmelle amerikkalaisperheelle, joiden pikkupojat kuolivat jäätyään kaatuneen Malm-lipaston alle.


Jos twiiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja