Jevgeni Prigozhinin kotipalatsi nousi 2000-luvun alussa Pietariin – heinäkuun ratsiassa löytyi kultaharkkoja, iso leka ja raakoja valokuvia

Wagner-pomon luksuskoti – MTV Uutiset kävi kylässä Prigozhineilla 4:34
MTV Uutisten Moskovan-kirjeenvaihtaja pääsi kylään Prigozhineille vuonna 2006: Tällaiselta siellä näytti.

Vajaa kaksi viikkoa sitten kuollut palkkasotilasyhtiö Wagner-yhtiön perustaja ja johtaja oli rikas mies. Rahoillaan Prigozhin rakennutti itselleen muun muassa hulppean palatsin Pietarin keskustan luoteispuolelle. Turvallisuusjoukot ratsasivat palatsin heinäkuun alkupuolella Wagner-joukon epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. 

Aseistetut vartijat, aidattu alue, ökyrakennuksia. 

Tällaisessa ympäristössä, Pohjoinen Versailles -nimisellä asuinalueella, Prigozhin tiettävästi asui perheineen elämänsä loppuun asti.

1990-luvun alussa Pietarissa Vladimir Putiniin tutustuneen ja ystävystyneen Prigozhinin rakennuskompleksi sijaitsee asuinalueen reunalla. Pihalla on helikopterin laskeutumisalusta ja koripallokenttä. Iso kolmikerroksinen päärakennus on satelliittikuvan perusteella L:n muotoinen. Sen lisäksi pakettiin kuuluu kaksi muuta rakennusta. 

Leskeksi jääneen Ljubov Prigozhinan ja tytär Polinan sanotaan omistavan keskenään vielä kolme asuntokokonaisuutta alueella.  

Naapureilta ei kyselty mielipiteitä 

Pohjoinen Versailles nousi Prigozhinin perustaman Concord-yhtiön voimin Konnunlahti-järven reunalle vuosituhannen alussa. Paikallisilta vaatimattomissa tönöissä asuvilta asukkailta ei lupia tai mielipiteitä kyselty. 

Aluetta halkova Novaja-katu eräänä päivänä vain katkaistiin työmaan alta pysyvästi. Valitukset Pietarin hallinnolle hukkuivat byrokratiaan. Polut läheiselle uimarannalle katkesivat, kasvimaita menetettiin. 

Pohjoinen Versailles on yhdistelmä kitschmäistä aurinkokuningasbarokkia ja pietarilaisempiren imitaatiota. 90-luvun kuohuissa vaurastuneilla uusrikkailla oli rahaa, ja se haluttiin näyttää. Elo ankean ja rapistuvan neuvostoarkkitehtuurin ympäröimänä ei houkutellut. 

Silloisen MTV:n uutisten toimittajan ja Moskovan-kirjeenvaihtajan Outi Parikan mukaan vuonna 2006 Prigozhin oli laittanut palatsiinsa viisi miljoonaa euroa. 

Ratsiassa löytyi kauheitakin asioita

Prigozhinin talosta nähtiin sisäkuvaotoksia viranomaisvideolta liittyen heinäkuiseen ratsiaan.

Karmein löytö lienee seinällä kehyksissä ollut valokuva irti leikatuista päistä. Prigozhinin henkilökohtaisesta huoneesta näytettiin löydetyn hyvin isokokoinen leka, jonka jalassa luki ”käytetään vain tärkeissä neuvotteluissa”. (Wagner-taistelijat murskasivat riveistään livenneiden miesten kalloja lekalla.) 

Talosta löytyi myös muun muassa kultaharkkoja ja dollarinippuja, täytetty alligaattori, peruukkeja, ja sotilasunivormuja Prigozhinin kunniamerkit rintapieluksissa. 

Palatsin uima-allas oli peitetty, ja rakennuksesta löytyi ilmeisesti koronavirustartunnan varalta oma lääkintähuone elvytyslaitteineen ja hengityskoneineen. Osaa sisustuksesta oli laitettu ilmeisesti uusiksi, esimerkiksi pääsalin lattiaa peitti nyt sakkilautaa muistuttava laatoitus. 

Perhe Yhdysvaltain pakotteiden alaisina

Jevgeni Prigozhin oli Yhdysvaltain viranomaisten pakotteiden alaisena. Niin ovat yhä hänen 53-vuotias leskensä Ljubov, 31-vuotias tytär Polina ja 25-vuotias poika Pavel

Heistä Pavel omistaa tai hallinnoi isänsä rakennuttaman Lahta Park-asuinalueen. Siellä on 490 asuntoa kerrostaloissa, ja näiden lisäksi 60 omakotitaloa. Lahta Parkin lähellä Olkinassa muuten sijaitsi Prigozhinin niin kutsuttu Pietarin trollitehdas.   

Pavel omistaa tai hallinnoi myös 2016 valmistunutta Lahta Plazaa, joka on asuin- ja hotellikompleksi. Sen vieressä on neulamainen Euroopan korkein rakennus, Gazpromin rakennuttama Lahta-keskus.

Kolmas Pavelin omistama tai hallinnoima pakotteiden alainen yhtiö on Lahta Park Premium -rakennuskompleksi.

Leski Ljubov on EU:n ja Kanadan pakotteiden piirissä. Lapset Polina ja Pavel ovat myös Kanadan pakotteiden kohteena. 

Miten Prigozhinista tuli rikas ja millaisesta alueesta Pohjoisessa Versaillesissa on kyse? Tämä selviää alla olevasta live-lähetyksestä.

Poikkeuksellista kuvamateriaalia: MTV vieraili Prigozhinin kotipalatsissa vuonna 2006 15:04

 

Lue myös:

    Uusimmat