Jere sai Pandemrix-rokotteen 14-vuotiaana, narkolepsian oireet alkoivat pian – nyt hän taistelee korvauksista: "Välillä nukahdin kesken lauseen"

Jere sairastui narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen jälkeen ja jäi ilman korvauksia 7:08
Katso videolta Jeren haastattelu, kun hän kertoo, miten narkolepsia vaikeuttaa hänen elämäänsä ja näkyy arjessa joka ikinen päivä.

Jere Kiiski sai Pandemrix-rokotteen 14-vuotiaana marraskuussa 2009. Ensimmäiset narkolepsian tulivat, kun rokotteen ottamisesta oli kulunut noin neljä kuukautta. Hän ei kuitenkaan ole koskaan saanut korvauksia sairaudestaan.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla oikeuskäsittely, joka koskee vuonna 2009 annettuihin Pandemrix-sikainfluessarokotuksiin liittyviä narkolepsia-asioita.

Yhteensä kahdeksan henkilöä on nostanut kanteet Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan, sillä he eivät ole saaneet korvauksia Pandemrix-rokotteen jälkeen alkaneiden narkolepsiaoireiden haitoista.

Yksi heistä on alle kolmekymppinen Jere Kiiski, joka sai Pandemrix-rokotteen 14-vuotiaana marraskuussa 2009. Ensimmäiset narkolepsian oireet hän havaitsi kevään 2010 aikana, kun rokotteen ottamisesta oli kulunut noin neljä kuukautta.

– Ensimmäiset oireet olivat sellaiset, että kun äitini haki minut koulusta kotiin, nukahdin aina matkalla autoon. Välillä nukahdin kesken lauseen. Se ei ollut lainkaan luonnollista, Jere kertoo.

Jeren oli vaikeaa pysyä hereillä edes koulutunneilla. Hän nipisti itseään aina, kun meinasi nukahtaa, jotta pysyi valveilla oppituntien ajan. 

Diagnoosi vuosien jälkeen

Jeren kohdalla narkolepsiaa ryhdyttiin tutkimaan vuonna 2012. Hän sai virallisen diagnoosin narkolepsiasta vuonna 2014 pitkien tutkimusten jälkeen.

Lääkevahinkovakuutuspooli on linjannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksiin perustuen, että narkolepsiaan viittaavien oireiden on täytynyt alkaa kahden vuoden kuluessa Pandemrix-rokotteen ottamisesta. Oikeuskanteiden tekijöiden kohdalla tätä ei ole voitu kirjallisesti todistaa.

Jeren kohdalla ei ole lääketieteellisesti todettu, että narkolepsia aiheutui Pandemrix-rokotteesta.

– Tässä on ilmiselvä syy-seuraussuhde, kun terveestä pojasta tulee yhtäkkiä narkoleptikko, Jere sanoo.

Jerellä on nyt jatkuva lääkitys narkolepsiaan ja lääkkeiden syöminen jatkuu koko loppuelämän.

– Ilman lääkkeitä olisin raukeana koko ajan, heti aamusta. Väsymys vaihtelee päivittäin.

Jere on pystynyt opiskelemaan ja hän pystyy käymään töissä, mutta narkolepsia on vaikuttanut hänen opiskelusuorituksiinsa ja koetuloksiin. Hänen täytyy myös aina ajatella jaksamistaan ja sitä, miten hän selviää kokonaisista päivistä.

– Jos pystyy pinnistelemään nukahtamatta 15 minuuttia, väsymys siirtyy eteenpäin. Sen verran kestää aina se pahin väsymyskohtaus, hän kertoo.

Viimeisenä keinona kanne oikeuteen

Jere haki heti sairastuttuaan korvauksia narkolepsiasta normaaliteitä pitkin, mutta korvauksista kieltäydyttiin. Hänelle ei ole maksettu mitään korvauksia Lääkevahinkovakuutuspoolista.

– Aika oudolta tuntui, kun korvauksista kieltäydyttiin ja yritettiin kiemurrella irti niistä.

Nyt Jere yrittää yhdessä seitsemän muun kanssa hakea oikeudesta päätöstä siitä, että narkolepsian aiheutti nimenomaan Pandemrix-rokote.

Oikeudenkäynnissä on ennen kaikkea kyse siitä, että oikeus vahvistaa syy-yhteyden kanteen tekijöiden narkolepsiaoireiden ja Pandemrix-rokotteen välillä.

– Terveyttä ei saa takaisin, mutta pääasia on, että oikeus toteutuisi. Sitä toivon meidän kaikkien puolesta, jotka olemme nostaneet kanteen, Jere sanoo.

Katso yllä olevalta videolta Jeren haastattelu, kun hän kertoo, miten narkolepsia vaikeuttaa hänen elämäänsä ja näkyy arjessa joka ikinen päivä.

Lue myös:

    Uusimmat