Joukko narkolepsiaan sairastuneita vaatii käräjillä korvauksia sikainfluenssarokotteen vuoksi

6:01
Oikeudenkäynti Pandemrix-rokotteen haittavaikutuksista alkaa, MTV Uutiset Live ennakoi päivää oikeudessa kello 8.45 alkaen.

Joukko sikainfluenssarokotteen jälkeen narkolepsiaan sairastuneita vaatii Lääkevahinkovakuutuspoolilta korvauksia Helsingin käräjäoikeudessa. 

Vahingonkorvauskanteen pääkäsittely alkaa oikeudessa tänään. MTV Uutiset Live on oikeudessa paikalla kello 8.45 alkaen.

14:16
Oikeudenkäynti Pandemrix-rokotteen haittavaikutuksista alkaa – yli 200 saanut jo korvauksia narkolepsiatapauksista

Kaikkiaan seitsemän ihmistä on nostanut kanteen Lääkevahinkovakuutuspoolia vastaan, koska heillä todettiin narkolepsia yli kaksi vuotta sen jälkeen, kun he olivat ottaneet Pandemrix-sikainfluenssarokotteen. Sairastuneet vaativat yhteensä yli puolen miljoonan euron korvauksia.

Riitajutusta järjestettiin valmisteluistunto maaliskuussa.

Lääkevahinkovakuutuspooli hylkäsi aiemmin korvaushakemukset

Kanteita nostaneet ihmiset vaativat käräjäoikeutta vahvistamaan, että heidän aikanaan ottamallaan Pandemrix-sikainfluenssarokotteella ja myöhemmin todetulla narkolepsialla on todennäköinen syy-yhteys. Lääkevahinkovakuutuspooli puolestaan vaatii käräjäoikeudessa kanteiden hylkäämistä.

Pooli on myös aiemmin hylännyt kanteet nostaneiden korvaushakemukset vedoten tutkimuksiin, joiden mukaan rokotus lisäsi riskiä sairastua narkolepsiaan kahden vuoden ajan. Sen jälkeen riskiä ei ole enää todettavissa.

Sikainfluenssa-epidemia oli vuonna 2009, ja tautia vastaan alettiin Suomessa antaa Pandemrix-nimistä rokotetta. Vuonna 2010 rokotteen antaminen lopetettiin, kun tuli ilmi, että se aiheutti nukahtelusairautta eli narkolepsiaa. Osa nyt kanteen nostaneista oli alaikäisiä saadessaan rokotteen.

Pandemrix-rokotteesta oli viime vuoden loppuun mennessä tehty 358 narkolepsiailmoitusta. Näistä 237 hyväksyttiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja