Jenkkitutkimus: Katumaasturit ovat jalankulkijoiden kannalta todella ikäviä laitteita

Vuoden 2017 turvallisimmat autot Euro NCAPin törmäystestissä 1:01
Videolla Euroopassa autojen kolaritestejä suorittavan Euro NCAPin vuoden 2017 turvallisimmat autot.

Tiistaina julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yhä suositummaksi käyvät katumaasturit ovat tavanomaisia henkilöautoja vaarallisempia jalankulkijoiden kannalta.

Yhdysvaltain ajoneuvoturvallisuuslaitos IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) on tutkinut katumaastureiden vaarallisuutta jalankulkijoiden näkökulmasta.

Vaikka katumaasturit tarjoavatkin kuljettajilleen turvaa, ovat ne IIHS:n havaintojen mukaan jalankulkijoiden kannalta vaarallisempia kuin tavalliset henkilöautot.

Mikäli jalankulkija joutuu törmäyskurssille katumaasturin kanssa, osuu auton keula ajoneuvon ja henkilön koosta riippuen yleensä joko lantioon tai jopa rintakehään. Näin ollen törmäyksessä syntyvät voimat ovat suuret.

65 km/h kulkeva katumaasturi on hengenvaarallinen

Katumaasturit aiheuttivat jalankulkijoille vakavampia vammoja sekä useampia kuolemia kuin henkilöautot yli 30 km/h:n nopeuksissa. 

Onnettomuuksissa, joissa nopeutta oli 65 kilometriä tunnissa tai enemmän, jalankulkijan selviytymismahdollisuudet olivat huomattavasti pienemmät, kun vastapuolella oli katumaasturi. Kaikissa kolmessa tällaisessa onnettomuudessa jalankulkija menehtyi. Tavallisen henkilöauton ja jalankulkijan välillä oli 13 tällaista onnettomuutta, joista seitsemässä jalankulkija menehtyi.

Alle 30 km/h:n nopeuksissa vammat jäivät lieviksi sekä katumaastureiden että henkilöautojen alle jääneillä jalankulkijoilla.

Tutkimuksessa käytiin läpi 79 onnettomuutta kolmessa Michiganin osavaltion kaupungissa, joten erityisen kattavasta selvityksestä ei voi vielä puhua. Laajempi tutkimus on kuitenkin luvassa.

Lähde: IIHS

Lue myös:

    Uusimmat