Mainos

Jenkkilääkäri vaatii olympialaisten perumista – "Ei mitään järkeä"

Rion kesäolympialaiset tulisi perua tai siirtää Brasiliassa riehuvan zikaviruksen takia, toteaa New Yorkin yliopiston bioetiikanjohtaja ja lääkäri Arthur Caplan.

Rion elokuisten olympialaisten avajaisiin on perjantaina aikaa tasan puoli vuotta. Caplanin mukaan zikavirusepidemiaan tulisi suhtautua suurella vakavuudella. 

- Ei ole mitään järkeä järjestää olympialaisia keskellä epidemiaa, Caplan toteaa Forbes-lehdessä.

Brasiliassa zikaviruksen tartunnan saaneita arvioidaan olevan 1,5 miljoonaa. Caplanin mukaan kannattaisi kuunnella maailman terveysjärjestö WHO:ta, jonka arvion mukaan tilanne Etelä-Amerikassa pahenee. Olympialaiset kerää osallistujia ja vieraita ympäri maailman.

- Kyse on urheilukilpailusta. Ymmärrän, että se on bisnestä ja iso asia, ja tarkoitus on näyttää paikkoja turisteille. Mutta en usko, että he tulevat. En näe, että joku päättää lähteä perheensä kanssa zikaviruksen epidemia-alueelle katsomaan kiekonheittoa, Caplan jatkaa.

Zikavirus löydettiin ensimmäisen kerran Ugandassa vuonna 1947. Brasiliaan sen arvellaan tulleen kaksi vuotta sitten jalkapallon MM-kisojen aikana. Zikaviruksen epäillään aiheuttavan muun muassa vastasyntyneiden pienpäisyyttä. Toistaiseksi sitä vastaan ei ole rokotetta. 

Brasilia on julistanut sodan maassa riehuvaa zikavirusta vastaan. Tammikuisia Rion karnevaalien esiintymispaikkoja desinfioitiin perusteellisesti. Tällä viikolla maan presidentti Dilma Roussef piti tv-puheen kansalle, jossa hän sanoi valtion tekevän kaikkensa viruksen pysäyttämiseksi. Lauantaina 13. helmikuuta koko kansakunnan on tarkoitus tuhota virusta levittäviä hyttysiä.

- Huhtikuusta alkaen kaikkia olympialaisten suoritus-, harjoitus- ja majoituspaikkoja ryhdytään käsittelemään samalla tavalla kuin sambanäyttämöä nyt, sanoo Rion ympäristö- ja terveyskoordinaattori Marcos Vinicius Ferreira.

Virusta levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset. Kyseistä hyttyslajia ei esiinny Suomessa.

1:03

Juttua päivitetty 18.05: Arthur Caplanin titteli tarkennettu ingressissä bioetiikan johtajaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.