Asiantuntijat siirtäisivät Rion olympialaisia – syynä zikavirus

Brasilian Rio de Janeiron kesäolympialaiset pitäisi zikaviruksen takia siirtää johonkin muuhun kaupunkiin, tai kisoja tulisi lykätä, vetoaa 150 lääkäriä ja tutkijaa eri maista.

Avoimena kirjeenä tehty vetoomus annettiin julki eilisiltana.

Rio de Janeiro on maailman toiseksi pahimmin zikavirukselle altistunut kaupunki. Lääkäri- ja tutkijaryhmän mukaan kisojen järjestäminen tässä tilanteessa olisi vastuutonta ja epäeettistä.

Vetoomuksessa painotettiin, että zikaviruksen brasilialainen kanta vahingoittaa terveyttä tavoilla, joita ei ole aiemmin tavattu. Allekirjoittajat varoittavat, että osa kesäolympialaisten noin puolesta miljoonasta kisavieraasta saattaisi viedä Rion viruskannan kotimaihinsa, joissa se voisi aiheuttaa epidemioita.

– Jos tauti leviää köyhille alueille, joissa sitä ei vielä ole, seurauksena voi olla suurta kärsimystä, avoimessa kirjeessä tähdennetään.

Levittää hyttynen, jota ei Suomessa

Raskauden aikana saadun zikaviruksen epäillään aiheuttaneen vastasyntyneille pienipäisyyttä ja keskushermoston kehityshäiriöitä. Esimerkiksi pienipäisyyttä ei voida myöhemmin parantaa.

Brasiliassa ainakin 1 300 lasta on syntynyt pienipäisinä sen jälkeen kun zikavirus havaittiin maassa viime vuonna.

Virusta levittää Aedes-sukuun kuuluva hyttyslaji, joka ei pysty elämään Suomessa. Maailman terveysjärjestö WHO ja Yhdysvaltain johtavat terveysviranomaiset ovat kehottaneet Brasiliaan matkaavia suojautumaan hyttysenpistoilta, minkä lisäksi raskaana olevien naisten tulisi välttää alueita, joilla virusta on tavattu. 

Helmikuun lopulla WHO:n pääjohtaja Margaret Chan kuitenkin katsoi, että zikavirus ei vaaranna Rio de Janeiron kesäolympialaisia.

Lue myös:

    Uusimmat