Mainos

Uhkaako zikavirus Rion olympialaisia? Naisia varoitellaan osallistumasta kisoihin

Tulevana kesänä Brasiliassa pidettävät olympialaiset saattavat päätyä katastrofiin pelottavan zikaviruksen uhkan vuoksi.

Brasiliassa järjestettäviin Rion olympialaisiin on vielä puoli vuotta aikaa, mutta järjestäjät ovat jo nyt huolissaan tapahtuman onnistumisesta. Daily Mail -lehden mukaan naisia ja naispuolisia urheijoita on varoiteltu harkitsemaan tarkkaan osallistumisensa tapahtumaan.

Esimerkiksi Australian olympiakomitea on ilmaissut avoimesti huolensa viruksesta.

– Jokaisen raskaana olevan olympiatiimin jäsenen on syytä harkita tarkkaan, kannattaako lähteä Brasiliaan ollenkaan, maan olympiatiimin terveysjohtaja David Huhghes varoitti.

Myös Venäjän urheiluministeri Vitaly Mutko on myös ilmaissut huolensa urheilijoiden puolesta, sillä hänen mielestään he ovat erityisessä riskiryhmässä saada infektioita, sillä kova treenaus pienentää immuunivastetta.

Myös useat lentoyhtiöt ovat jo ehtineet tarjonneet raskaana oleville naisilla mahdollisuuden vaihtaa tai palauttaa lentolippunsa, jos kohde on ollut viruksen leviämillä alueilla – joista Brasilia on yksi pahimpia.

Kisat pidetään Brasilian talvikaudella, jolloin ilmasto on alueella yleensä kylmempi ja kuivempi. Silti esimerkiksi olympialaisten vesikilpailu-alueista löydettiin uutistoimisto AP:n analyysin mukaan vaarallisen korkeita virus- ja bakteeripitoisuuksia. Virusta levittävä hyttynen elää lammikoissa, koloissa ja halkeamissa. Rio on olosuhteiltaan hyttysille otollinen.

Lehtitietojen mukaan kisojen järjestäjät toivovat nyt, että sää olisi kisojen ajankohtana elokuussa tarpeeksi kuiva, jotta virusta levittävät hyttyset eivät pääse leviämään. 

Brasilian terveysministeri myönsi tällä viikolla, että tilanne on vakava. 

– Me olemme häviämmässä taistelun isossa mittakaavassa, hän sanoi lehtitietojen mukaan.

Olympialaisten järjestäjät aikovat kuitenkin jatkaa kisavalmisteluja aikataulussa, koska he uskovat virusepidemian talttuvan elokuuhun mennessä. 
Brasiliassa onkin otettu käyttöön tiukemmat otteet viruksen hävittämiseksi. Esimerkiksi yli 3 000 terveysviranomaisten agenttia ovat puhdistaneet Rion katuja hyttysten pesäkkeistä tällä viikolla järjestettävää Rion karnevaalia silmällä pitäen.

Zikavirus on tähän mennessä ehtinyt jo aiheuttaa yli 4 000 tapausta, jossa vauva on syntynyt epänormaalin pienen pään kanssa. Silti WHO topppuutteelee kasvavaa paniikkia. Terveysjärjestöstä kerrotaan, että on erittäin epätodennäköistä, että WHO varoittaisi matkustamisesta maahan elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.